Afro-germanska kulturfrämjandet önskar trevlig helg

basic-channel-phylyps-trak

Musikintresserade läsare har kanske noterat att jag börjat lägga upp mixar igen. Det kommer att bli mest nytt, men också en och annan äldre som jag tycker är värd att uppmärksammas.

Under resor till Berlin på 90-talet lärde jag mig älska en musikstil som i brist på bättre namn brukar kallas dubtechno. Jag har sammanställt det bästa inom genren de senaste 25 åren. Så om du behöver fyra och en halv timme bas, fras, baktakt, konstiga samplingar och en och annan reggaepoet finns en lite spelare längst ner i det här inlägget (eller en länk beroende på hur Mixcloud fungerar för tillfället).

Så här skrev jag om musikgenren vid ett annat tillfälle:

Någon gång i början av 1990-talet sitter Moritz von Oswald och Mark Ernestus och lyssnar på reggae i sin skivaffär Hardwax i Kreuzberg i Berlin. De blir så medtagna att de bestämmer sig för att sluta göra de billiga Jeff Mills-plagiat de knåpat ihop hittills och i stället sno de bästa elementen från musiken som strömmar ur högtalarna. De öppnar en bakdörr och låter reggaen smyga in på skivorna. Ett steg i taget, närmare och närmare centrum till den blir så självklar att det känns som om den funnits där hela tiden.

Reggaen tar allt mer plats i den musik de släpper under namnet Basic Channel. På den sista tolvan Phylyps Trak II hittar de en form som de fulländar med Maurizios ”M6”, en skiva som alla som sysslar med någonting liknande måste förhålla sig till. En skiva som fått mig att åka till Berlin så många gånger att jag tappat räkningen för länge sen. Ett så kallat ”genre defining moment” för den sällsamma kombination av kritvit tysk ingenjörstechno, afro-amerikansk dansmusik och karibiska rytmer som Detroitlegenderna Underground Resistance senare kom att döpa till ”afro-germanic”.

Sommaren 1996 tar Mark och Moritz nästa steg och bjuder in reggaepoeten Paul ”Tikiman” St. Hilaire Main att medverka på låten ”Acting Crazy” som de släpper på sin house-inspirerade etikett Main Street Records. Resultatet blir så lyckat att de startar en helt ny etikett, Burial Mix, bara för reggaesamarbeten. Tikiman medverkar på de första fem skivorna, men sedan bjuder de in även andra vokalister som Cornell Campbell, Jennifer Lara och The Choosen Brothers. Det hela kulminerar med en hög sjutumssinglar med bland andra Freddy Mellow, Sugar Minott, Bobbo Shanti och Walda Gabriel. Men Mark och Moritz ger inte bara ut egen tysk reggae. De återutger även musik som inte gått att få tag på under längre perioder. Under namnen Basic Replay och Wackies ger de ut dancehall respektive dub-klassiker.

Den afro-germanska technon sprider sig snart utanför metropolerna Berlin och Detroit till exempelvis Aten och Köpenhamn där artister och skivbolag som Fluxion och Echocord försöker överträffa förebilderna. Givetvis inte utan att helt lyckas. Samtidigt har Moritz von Oswald fortsatt sin mission med både band, turnéer och album tillsammans med bland andra Detroitmusikerna Carl Craig och Juan Atkins.

Jag inser att det kan vara lätt att avfärda allt det här som ett klassiskt fall av kulturell appropriering. Vita snubbar som cashar in på afro-amerikansk kultur. Men jag ser det snarare som en del i en global mycket inkluderande kultur – house och techno – som alltid varit en fristad för arbetare, etniska minoriteter, sexuella minoriteter och migranter. Som alltid varit en motvikt mot homofobi, transfobi, sexsim, rasism och klassklyftor och där människor oavsett bakgrund och preferenser skapar saker tillsammans. Som ett högst levande bevis på att det inte finns någon äkta kultur, särskilt inte nationell sådan. Det är dessutom svindlade att föreställa sig möjligheterna. Jag menar den som få tusentals stela tyskar att dansa till reggae måste ju kunna uppnå i stort sett vad som helst.

Här är en låtlista:

 1. Music A Fe Rule – Rhythm & Sound
 2. We Been Troddin – Rhythm & Sound vs Shalom
 3. M6 (A) – Maurizio
 4. Find A Way – Main Street Records
 5. Sailing Stars – CV 313
 6. Dubs End (Grad_U Back To The Machines Dub) – STL
 7. Big Baby Jesus –Traumprinz
 8. Dub #10 – Unknown Artist
 9. Silver – Studio 1
 10. Ultrabase – In Aeternam Vale
 11. Bank Brotherhood – Ricardo Villalobos & Los Updates
 12. Reverberate – Substance & Vainqueur
 13. DC 13 (B1 Remaster) – Deep Chord
 14. Midnight Call (Dub Mix) –  Fluxion
 15. M5 (A) –  Maurizio
 16. Bass Culture –  Linton Kwesi Johnson
 17. Death Is Not Final – Shackleton
 18. Ghost Town –  Kode 9 & The Spaceape
 19. Babylon Superstars (Righteous dub) The Youngsters ft Moodmanc
 20. Poor People Must Work (Carl Craig Remix) – Rhythm & Sound ft Bobbo Shanti
 21. Nightwalker –  Trentemøller
 22. Deep Structure –  Deadbeat
 23. Steinbruch (Reference Remix) – Marko Fürstenberg
 24. Transform (Marko Fürstenberg Remix) – Luke Hess
 25. Transform –  Luke Hess
 26. La Salud (Marko Fürstenberg Remix) – Xpansul & Imek
 27. Blinkende Stjerne – Kontext
 28. Halcyon – Quantec
 29. Vampire –  Deadbeat
 30. Education –  Hatti Vatti & Cian Finn
 31. Earth A Kill Ya (Mala Rework) –  King Midas Sound
 32. Corner Dub (Blue & Red Mix) – RSD
 33. Over It – RSD
 34. Prophet – Kahn ft Rider Shafique
 35. Late Night Blues – Kahn ft Rider Shafique
 36. Over Deh So – Kahn
 37. Who Jah Bless (Dub) – The Dub Mechz ft The Ragga Twins
 38. Vampayaa (RSD Remix) – Tayo and Acid Rockers ft Pupa Jim
 39. Different Music – Hatti Vatti
 40. Achterbahn (Shackleton Remix) – Pole
 41. Music Killer Dub – Sherwood & PinchOch sist men inte minst: