Afro-germanska kulturfrämjandet önskar trevlig helg

basic-channel-phylyps-trak

Musikintresserade läsare har kanske noterat att jag börjat lägga upp mixar igen. Det kommer att bli mest nytt, men också en och annan äldre som jag tycker är värd att uppmärksammas.

Under resor till Berlin på 90-talet lärde jag mig älska en musikstil som i brist på bättre namn brukar kallas dubtechno. Jag har sammanställt det bästa inom genren de senaste 25 åren. Så om du behöver fyra och en halv timme bas, fras, baktakt, konstiga samplingar och en och annan reggaepoet finns en lite spelare längst ner i det här inlägget (eller en länk beroende på hur Mixcloud fungerar för tillfället).

Så här skrev jag om musikgenren vid ett annat tillfälle:

Någon gång i början av 1990-talet sitter Moritz von Oswald och Mark Ernestus och lyssnar på reggae i sin skivaffär Hardwax i Kreuzberg i Berlin. De blir så medtagna att de bestämmer sig för att sluta göra de billiga Jeff Mills-plagiat de knåpat ihop hittills och i stället sno de bästa elementen från musiken som strömmar ur högtalarna. De öppnar en bakdörr och låter reggaen smyga in på skivorna. Ett steg i taget, närmare och närmare centrum till den blir så självklar att det känns som om den funnits där hela tiden.

Reggaen tar allt mer plats i den musik de släpper under namnet Basic Channel. På den sista tolvan Phylyps Trak II hittar de en form som de fulländar med Maurizios ”M6”, en skiva som alla som sysslar med någonting liknande måste förhålla sig till. En skiva som fått mig att åka till Berlin så många gånger att jag tappat räkningen för länge sen. Ett så kallat ”genre defining moment” för den sällsamma kombination av kritvit tysk ingenjörstechno, afro-amerikansk dansmusik och karibiska rytmer som Detroitlegenderna Underground Resistance senare kom att döpa till ”afro-germanic”.

Sommaren 1996 tar Mark och Moritz nästa steg och bjuder in reggaepoeten Paul ”Tikiman” St. Hilaire Main att medverka på låten ”Acting Crazy” som de släpper på sin house-inspirerade etikett Main Street Records. Resultatet blir så lyckat att de startar en helt ny etikett, Burial Mix, bara för reggaesamarbeten. Tikiman medverkar på de första fem skivorna, men sedan bjuder de in även andra vokalister som Cornell Campbell, Jennifer Lara och The Choosen Brothers. Det hela kulminerar med en hög sjutumssinglar med bland andra Freddy Mellow, Sugar Minott, Bobbo Shanti och Walda Gabriel. Men Mark och Moritz ger inte bara ut egen tysk reggae. De återutger även musik som inte gått att få tag på under längre perioder. Under namnen Basic Replay och Wackies ger de ut dancehall respektive dub-klassiker.

Den afro-germanska technon sprider sig snart utanför metropolerna Berlin och Detroit till exempelvis Aten och Köpenhamn där artister och skivbolag som Fluxion och Echocord försöker överträffa förebilderna. Givetvis inte utan att helt lyckas. Samtidigt har Moritz von Oswald fortsatt sin mission med både band, turnéer och album tillsammans med bland andra Detroitmusikerna Carl Craig och Juan Atkins.

Jag inser att det kan vara lätt att avfärda allt det här som ett klassiskt fall av kulturell appropriering. Vita snubbar som cashar in på afro-amerikansk kultur. Men jag ser det snarare som en del i en global mycket inkluderande kultur – house och techno – som alltid varit en fristad för arbetare, etniska minoriteter, sexuella minoriteter och migranter. Som alltid varit en motvikt mot homofobi, transfobi, sexsim, rasism och klassklyftor och där människor oavsett bakgrund och preferenser skapar saker tillsammans. Som ett högst levande bevis på att det inte finns någon äkta kultur, särskilt inte nationell sådan. Det är dessutom svindlade att föreställa sig möjligheterna. Jag menar den som få tusentals stela tyskar att dansa till reggae måste ju kunna uppnå i stort sett vad som helst.

Här är en låtlista:

  1. Music A Fe Rule – Rhythm & Sound
  2. We Been Troddin – Rhythm & Sound vs Shalom
  3. M6 (A) – Maurizio
  4. Find A Way – Main Street Records
  5. Sailing Stars – CV 313
  6. Dubs End (Grad_U Back To The Machines Dub) – STL
  7. Big Baby Jesus –Traumprinz
  8. Dub #10 – Unknown Artist
  9. Silver – Studio 1
  10. Ultrabase – In Aeternam Vale
  11. Bank Brotherhood – Ricardo Villalobos & Los Updates
  12. Reverberate – Substance & Vainqueur
  13. DC 13 (B1 Remaster) – Deep Chord
  14. Midnight Call (Dub Mix) –  Fluxion
  15. M5 (A) –  Maurizio
  16. Bass Culture –  Linton Kwesi Johnson
  17. Death Is Not Final – Shackleton
  18. Ghost Town –  Kode 9 & The Spaceape
  19. Babylon Superstars (Righteous dub) The Youngsters ft Moodmanc
  20. Poor People Must Work (Carl Craig Remix) – Rhythm & Sound ft Bobbo Shanti
  21. Nightwalker –  Trentemøller
  22. Deep Structure –  Deadbeat
  23. Steinbruch (Reference Remix) – Marko Fürstenberg
  24. Transform (Marko Fürstenberg Remix) – Luke Hess
  25. Transform –  Luke Hess
  26. La Salud (Marko Fürstenberg Remix) – Xpansul & Imek
  27. Blinkende Stjerne – Kontext
  28. Halcyon – Quantec
  29. Vampire –  Deadbeat
  30. Education –  Hatti Vatti & Cian Finn
  31. Earth A Kill Ya (Mala Rework) –  King Midas Sound
  32. Corner Dub (Blue & Red Mix) – RSD
  33. Over It – RSD
  34. Prophet – Kahn ft Rider Shafique
  35. Late Night Blues – Kahn ft Rider Shafique
  36. Over Deh So – Kahn
  37. Who Jah Bless (Dub) – The Dub Mechz ft The Ragga Twins
  38. Vampayaa (RSD Remix) – Tayo and Acid Rockers ft Pupa Jim
  39. Different Music – Hatti Vatti
  40. Achterbahn (Shackleton Remix) – Pole
  41. Music Killer Dub – Sherwood & PinchOch sist men inte minst: