Exkluderande design: ett fikabord i Katrineholm

Passerade Katrineholm igen. Några av de exkluderande bänkarna på stationen har genomgått en smärre förändring. Armstöden på bänkarna har byts ut mot små fikabord. Praktiskt med tanke på att det ligger ett kafé precis bredvid. Då kan borden användas till att ställa en espresso eller sojavaniljkaramellatte på.

Men borden fyller också en annan ny funktion. Tidigare exkluderade bänkarna ”bara” otillräckliga konsumenter. Nu exkluderar de även konsumenter som för tillfället inte har lust att konsumera. Borden signalerar att de krävs en motprestation för att slå sig ner, oavsett om så verkligen är fallet eller inte.

Som vi så många andra tillfällen när det gäller förrädisk exkluderande design fyller den en dubbel funktion. Det kan se trevligt ut och vara praktiskt, men det innebär också ökad exkludering


MER OM EXKLUDERANDE DESIGN HÄR