ABC: evighetsgäldenär

repoman-poster

Evighetsgäldenärer är personer som på grund av skulder hos Kronofogden levt på existensminimum i minst 20. De har mycket små chanser att någonsin bli skuldfria eftersom det saknas preskriptionstider för många typer av skulder i Sverige.

Det finns idag över 100 000 evighetsgäldenärer i Sverige och siffran stiger varje år. Anledningen till att de här personerna dragit på sig skulder varierar givetvis, men enligt Kronofogden handlar det ofta om arbetslöshet, sjukdom eller skilsmässa.

Evighetsgäldenärer är offer för en konsumistisk och privat form (statens skulder skrivs av) av rättskipning. Ett annat om än inte lika extremt exempel på detta är betalningsanmärkningar. Båda är former av exkluderande design och har som syfte att skilja tillräckliga konsumenter från otillräckliga.