Hej då 2015

CEM-NxtUUAA3SHc

2015 har präglats av en ohälsosam fixering vid media. Jag identifierade fyra tendenser – eller kanske snarare fyra konspirationer utan konspiratörer – som jag menar påverkar media till både form och innehåll.

Jag passade dessutom på att försvara vänsterprojekt som Politism och Russell Brand. Sedan ballade allt ur när jag skapade en robot för att ersätta mig själv och alla andra skribenter med diffus vänsterprofil.

Ett ämne som diskuterats lite varstans under året är annonsblockering. Jag försökte så pedagogiskt som möjligt reda ut varför exempelvis Expressen hatar Adblock och liknande program samt varför det ibland kan kosta pengar att inte använda dem. En något märkligt situation som faktiskt innebär att betala för att bli såld.

Det allra roligaste som hände på mediafronten var dock när min vän Hjalmar upptäckte att Dagens Nyheter hade tagit bort några rader när de översatta en intervju med Jürgen Habermas. Möjligen i konkurrens med radioprogrammet Sommar som skulle tvätta bort sin politiska (läs anti-rasistiska) profil.

Jag blir ofta glad över nya politiska initiativ från vänster. Det brukar handla om danska Enhedslisten, men i år har de överträffats av spanska Podemos som på fyra år gått från ingenstans till var femte plats i spanska parlamentet. Jag vet egentligen väldigt lite om partiet, men hittade ett fint tal av en av frontfigurerna Pablo Iglesias. Jag hade kunnat skriva det själv. Om jag hade kunnat alltså. Vilket jag av flera skäl inte kan.

Det var också tyvärr på sin plats att fundera kring om företag verkligen kan äga historien, en fundering som det blev en del diskussion kring. Eller om en bara kommer att kunna gå omkring och ta bilder av saker hursomhelst. Även i fortsättningen alltså.

Evighetsprojektets med att göra dubversioner av filosofi har fortskridit. Skulle gärna vilja veta vad Pier Paolo och Michel tycker

Undersökningen av fenomenet exkluderande design fortsatte givetvis under året. Ni har skickat bilder, jag har tagit bilder, andra har skrivit, jag har skrivit och jag har pratat om det i radio både i Sverige och Norge. Mycket bra, då en av den exkluderande designens viktigaste egenskaper är att dölja samhällsproblem.

Gott nytt år! Vi ses på andra sidan

Läs också:

Året läsning 2015
Årets film och TV 2015 (det blev bara TV dock)
Årets musik 2015