Årets läsning 2015

lui

Nick Dyer-Witheford – Cyber-Proletariat
Innehåller så mycket information att den bitvis känns ogenomtränglig. Men ska du bara läsa en bok om hur samhället fungerar just nu tycker jag du ska välja den här.

Läs mer

Matthew Collin – Pop Grenade
Sex essäer om Public Enemy, Love Parade, Spiral Tribe, Pussy Riot, motståndet kring Geziparken i Istanbul och Georgiens förre president Mikheil ”Misha” Saakashvili som överdoserade Antonio Gramsci och disco. Samtliga handlar om hur popkultur påverkas av samhällsutvecklingen och hur den påverkar tillbaka. Samtliga är vansinnigt intressanta och gör Pop Grenade till den mest fascinerande boken i sitt slag sedan Lipstick Traces av Greil Marcus

Läs mer

Lydia Davis – Jag har det rätt bekvämt men skulle kunna ha det lite bekvämare
Ett antal korta texter om till synes vardagliga betraktelser. Banalt? Ja. Briljant? Det också.

Margaret Atwood – Madd­Addam
Efter Oryx och Crake och Syndaflodens år var det dags för sista delen i Atwoods dystopiska trilogi. Så jäkla avundsjuk på dig som har alla tre kvar.

Kerry Howley – Ringens härskare
Vid en första anblick en bok om MMA. Vid en närmare titt en bok om filosofi, arbete och klass. Oerhört välskriven, rolig och spännande.

Läs eller lyssna här

Christian Fuchs – Culture and Economy in the Age of Social Media
Fuchs ger ut böcker ungefär lika ofta som jag skriver inlägg på den här bloggen. Den här handlar om ungefär samma saker som kompisen Dyer-Whitefords bok ovan, men är mer inriktad på media. Han har dessutom skrivit en annan bok – Reading Marx in the Information Age – som är den första i en serie om hur Marx bör läsas nuförtiden. Skulle ge vad som helst för det självförtroendet. Att både tycka att en sådan bok behövs och samtidigt tycka sig vara bäst lämpad att skriva den.

Jag har börjat blogga om Culture and Economy in the Age of Social Media. Om du betalar min hyra skriver jag några inlägg till.

Ann-Marie Ljungberg – I fallinjen: En essä om prekärfeminism
Feminism med ett klassperspektiv. Så ovanligt. Så välbehövligt.

Umberto Eco – Upplaga noll
Någon bestämmer sig för att starta ett mycket ambitiöst tidningsprojekt. Vad han inte berättar är att det inte är meningen att tidningen någonsin ska komma ut. Storpolitik, nutidshistoria, maktspel och frågan om Mussolini verkligen dog 1945.

Göran Hägg – D’Annunzio: dekadent diktare, krigare och diktator
En biografi över 1900-talets mest fascinerande person. Vila i frid Göran Hägg.

Sven-Eric Liedman – Karl Marx: en biografi
Den som har Marxbiografier i bokhyllan har sällan bara en, men om så hade varit fallet skulle jag rekommendera att det var den här. Som alltid med Sven-Eric Liedman är idéerna, inte gubbarna, i fokus.

Laurie Penny – Sex, lögner och revolution
En samling texter av en person som lyckas med det ovanliga konststycket att både vara skarp och lysande stilist.

Eric Jarosinski– Nein
Twitters okrönte konung @NeinQuarterly har samlat sina bästa twitter i en bok. Insnöat, poserande men bättre än någon poesi du kommer att läsa i år.