Exkluderande design: mäklare

8677390405_137a1c1cfa_h

När mäklarfirman Foxtons satte upp spikar för att hindra hemlösa att sova utanför ett av deras londonkontor berättade de mer om samtiden än de flesta av världens filosofer, samhällsskildrare och journalister lyckats med i år.

Jag har svårt att tänka mig något mer talande för urban, västerländsk kapitalism än exkluderande design utanför ett mäklarkontor. De som driver en utveckling med högre priser, segregering, bostadsbubbla och gentrifiering vill slippa se de stora förlorarna för samma utveckling. En viktig aktör i den ekonomiska rensning som just nu pågår i våra städer har börjat delta handgripligen.

Det är bara att lyfta på hatten för den här lektionen i ideologi. Starka ekonomiska intressen påverkar samhället i en viss riktning. De döljer sedan de mest negativa konsekvenserna, vilket gör det ännu lättare för dem att påverka samhället. Medan ytterligare några lägenheter och lokaler säljs för dopade fantasipriser sover någon ute. Dock inte längre på en plats där potentiella kunder kan se det.