Exkluderande design: böter för hemlösa

Print

I stadsdelen Hackney i London kan den som tigger, hänger eller sover på vissa platser bli dömd till böter på upp till 1000 pund, vilket motsvarar ungefär 12 000 kronor. Det är alltså i praktiken förbjudet att vara hemlös.

Det är inte en lika absurd lag som den mot att bete sig irriterande på allmänna platser (och som tur är delvis stoppades), men nästan.

Jag undrar om det kan finnas något annat rationellt motivering till lagen än att stigmatisera tiggare och hemlösa? En person helt utan ekonomi varken avskräcks av eller har förmåga att betala böter.

Pengar är för övrigt troligen den vanligaste formen av exkluderande design. Istället för att direkt avvisa otillräckliga konsumenter införs en ekonomisk spärr. Det kan handla om betalningsanmärkningar, spärrar i tunnelbanan eller semi-offentliga platser utan andra ställen att sitta än inne på kaféer och restauranger. Eller varför inte bostadsmarknaden i våra större städer?

EDIT: efter omfattande protester har lagförslaget mildrats något vad gäller