Hungerspel på bidragsgatan

5504595_f520

Kommer du ihåg Benefits Street? Det är en realitysåpa om ett antal människor som bor längs James Turner Street i förorten Winson Green utanför Birmingham. TV-programmet hade när de sändes över fyra miljoner tittare och skildrar de boende som ansvarslösa bidragstagare som begår småbrott och som är för lata för att söka jobb.

Den här typen av underhållning är vanlig i Storbritannien. Särskilt de fattigaste delarna av arbetarklassen demoniseras på en rad olika sätt och beskylls för att vara lata, sakna bildning, inte vilja arbeta och för att ha osofistikerad smak. Det sprids myter om allt mellan bidragstagande och barnalstring. De här stereotyperna används sedan av politiker för att genomdriva allt mellan hårdare tag, försämringar av socialförsäkringar och, ur ett större perspektiv, ökad ojämlikhet.

Kanske har publiken blivit mätt. Kanske räcker inte traditionell socialporr för att locka tittare och annonsörer. BBC är nämligen i färd med att slå ihop Benefits Street med ett annat populärt fenomen, nämligen Hunger Games. I programmet “Britain’s Hardest Grafter” kommer fattiga och arbetslösa att tävla mot varandra i en utslagstävling om en större summa kontanter. Hur detta kommer att användas är jag inte säker på att jag vill veta.