Free Adult Wednesday Addams

A18 s16 spalten

Wednesday Addams är en av mina fiktiva favoritfigurer. Wednesday är dottern i skräckfamiljen Addams, den lilla tjejen som alltid är elak, cynisk, snabb i käften och besatt av att ta livet av sin storebror Pugsley. Gärna med hjälp av en egenhändigt hopsnickrad elektrisk stol. Min favoritwednesday görs av Christina Ricci i The Addams Family (1991) och Addams Family Values (1993).

Eller gjordes får jag kanske säga. Det finns nämligen en ännu bättre. Vi är nog många som undrat vad som hände med Wednesday när hon växte upp. Startade hon ett acid-crunck-band? En stadsgerilla? Eller tonade hon bara ner den yttre ondskan till förmån för den inre och började jobba som mäklare? Som tur var slapp vi undra från och med den dag skådespelaren Melissa Hunter lanserade sin egen vuxna version i serien Adult Wednesday Addams. Serien är en lågbudgetproduktion som tidigare lagts upp på Youtube. Det har hittills blivit två säsonger och vissa avsnitt har haft närmare tio miljoner tittare.

Flera av avsnitten är briljanta. Bland annat det där Wednesday hämnas på två sköna killar som raggat på henne på gatan genom att betala tre av hennes läskigaste vänner för förfölja och trakassera de sköna killarna så fort de lämnar sin mancave. Eller avsnittet med anställningsintervjun då Wednesday går loss om favoritämnet döden.

Adult Wednesday Addams är ett exempel på så kallad fanfiction när den är som allra bäst, alltså när någon tar ett befintligt verk och hittar på en egen uppföljare. Serien borde glädja alla som gillar familjen Addams. Det var därför något förvånande att mötas av denna text där det tidigare funnits avsnitt av vuxna Wednesday:

”Adult Wednesday Addams:…”
Videoklippet är inte längre tillgängligt på grund
av ett upphovsrättsanspråk från TEE AND
CHARLES ADDAMS FOUNDATION

Tee and Charles Addams Foundation är alltså organisationen som bevakar de sedan länge döda upphovsrättshavarnas upphovsrätt. De uppskattar uppenbarligen varken fanfiction eller Adult Wednesday Addams lika mycket som jag. Eller förlåt. Det skiter nog fullständigt i både serien och kultur i allmänhet. Det här handlar bara om pengar. Att en sån här välgjord serie faktiskt skulle kunna vara bra även för deras affärer tycks de inte begripa.

Varför de agerar just nu går bara att spekulera i. Ett rykte gör gällande att de just sålt rättigheterna för en animerad Familjen Addams till filmbolaget MGM och att de av någon outgrundlig anledning tror att hysteriskt populära Adult Wednesday Addams skulle vara ett problem i sammanhanget.

Inte nog med att Tee and Charles Addams Foundation inte försår sitt eget bästa eller att Youtube svara ”hur högt?”när husse säger hoppa. De kommer att kunna fortsätta så här fram till 1 januari 2073 då det blir fritt för vem som helst att göra lysnade fanfiction av Familjen Addams. Free Adult Wednesday Addams!