Le inte, du är på TV

tv2

Igår rapporterade Sveriges Radio om att en hamburgerrestaurang i Växjö har filmat sina kunder. Det handlar dock inte om övervakning i traditionell mening, utan om att samla in data. Med hjälp av en sensor som registrerar nummerplåten kan Burger King få fram en massa information om sina kunder.

Idag berättade IDG att det här långt ifrån ovanligt. Kamerorna kommer ofta från ett företag som heter Facility Labs. När företaget granskades av Datainspektionen 2012 kom det fram att de hade kameror på sex köpcenter i Stockholmsområdet. Hur många platser företagets kameror finns på idag vill de inte berätta.

Den här metoden är långt ifrån ny. På andra håll kombineras kamerorna med en skärm som visar reklam. Reklam som valts efter att bilen registrerats och anpassats efter ägaren.

Ur ett större perspektiv handlar det om att samla big data för att kunna rikta reklam och erbjudanden. Ur ett ännu större perspektiv handlar det om att sättet att övervaka människor har förändrats. Om det handlade om kontroll förut, handlar det om uppmuntran nu. Om kameror förut användes för att identifiera riskbeteenden och registrera brott, används de nu för att kunna målgruppsanpassa reklam. Storebror inte bara ser dig. Han har dessutom ett förmånligt erbjudande anpassat efter just dig. Om du är tillräckligt etablerad för att betraktas som konsument alltså.