Tidningen Journalisten och den yttersta högern

Kung-Fu-Halloween-Newspaper-Ad-400x345

För några dagar sedan lanserades sajtkoll.se. Det var meningen att portalen skulle användas av folk som ville kolla om en sajt på nätet går att lita på eller inte. Nu har dock sajtkoll valt att stänga efter ett antal påhopp från högerextrema krafter.

”Någon hade börjat kartlägga min familj och då kändes det inte värt det längre. Jag har släckt ner den”, berättar Kolbjörn Guwallius, en av personerna bakom sajtkoll för tidningen Journalisten.

Tråkigt, men tyvärr förväntat att initiativet inte skulle uppskattas. Vad jag däremot inte hade räknat med är att tidningen Journalisten skulle köra sin egen mediaversion av ”men hade du inte lite väl kort kjol”. Journalistens chefredaktör Helena Giertta frågar nämligen Guwallius följande:

En av redaktionsmedlemmarna är chefredaktör för vänsterorienterade Fria Tidningen. Hade ni även politiska syften med sajten?

Är det någon som tror att samma fråga ställts till chefredaktören för högerorienterade Dagens Nyheter eller Sydsvenskan om någon av dem blivit hotade? Att journalister blir hotade är nog illa. Att deras facktidning fiskar efter den här typen av förklaringar gör inte saken bättre. En tidning och chefredaktör som dessutom visat en allt annat än sund inställning till högerkrafter tidigare