TV-våren är här

c17454d4b321a65b72f41c9015245879

Jag förstår att du grubblar en hel del över vilka tv-serier du ska följa närmaste tiden. Här är några av alla serier som visas under våren och sommaren.

Black Sails
Om du går igång på en pirat-serie med fokus på ekonomi, administration, politik och handel snarare än sjöröveri är Black Sails serien för dig. Denna mycket välresearchade series andra säsong är faktiskt ännu bättre än den första. Då Black Sails utspelar sig precis innan Robert Louis Stevensons bok Skattkammarön är det knappast någon skräll för någon som läst boken att Billy Bones överlevt och dyker upp igen efter några avsnitt.

Girls
Säsong 4 har nyss börjat och säsong 5 har nyss beställts. Kanske blir den av också om inte Lena Dunham som inte bara skapat Girls, utan gör typ allt – regissera, skriver manus och spelar en av huvudrollerna som den narcissistiska författaren Hannah Horvath – arbetat ihjäl sig innan dess.

True Detective
Visst hade första säsongen en del brister. Men när den var bra var den bättre än det mesta. Någon gång framåt sommaren startar säsong 2. Allt som har med detta att göra är omgivet av en massa hemlighetsmakeri. Det är dock klart att handlingen kommer att utspela sig i Kalifornien i stället för Louisiana och med två nya detektiver i rollerna. Det ryktas om alla möjliga mellan Vince Vaughn, Colin Farrell och den australiske musikern och skådespelaren Rick Springfield.

Orange is the New Black
I juni (inget datum spikat) drar tredje säsongen av kvinnofängelseserien Orange is the New Black igång. Sevärd inte minst för osannollikt sarkastiske Piper Chapman (Taylor Schilling).

Bosch
Fredagen den 13 februari dök hela första säsongen av polisserien Bosch upp på kanalen Amazon Prime (och på internet). Det är en välgjord och lågmäld polisserie som bygger på författaren Michael Connellys böcker. Bosch bjuder på en rad fina skådespelarinsatser. Titus Welliver från bland annat Deadwood och Sons of Anarchy spelar huvudrollen. Dessutom utmärker sig även Amy Aquino från bland annat Glee samt två gamla The Wire-favoriter. Marlo Stanfield (Jamie Hector) är polis den här gången medan Cedric Daniels (Lance Reddick) spelar ungefär samma roll som i The Wire.

Jordskott
Efter den tyvärr hyfsat sannolika serien Blå Ögon med sina extremt läskiga nazister fick jag lite hopp för svenskt tv-drama igen. Jag har svårt att uttala mig om Jordskott då jag bara sett ett avsnitt. Serien handlar om barn som försvinner på en bruksort och en polis som letar efter sin dotter. En del mindre taffligheter varvas med en riktigt kuslig stämning. Visas måndagar på Svt eller på Svt-play åtminstone fram till 27 maj.

Game of Thrones
Jag har aldrig riktigt fastnat för Game of Thrones, med sina spretiga trådar som aldrig riktigt möts och oräkneliga ibland snarlika karaktärer som är helt omöjliga att hålla reda på. Dessutom tog de ju kål på Joffrey Baratheon (Jack Gleeson), som sägs vara den mest hatade fiktiva karaktär någonsin skapats, förra säsongen och serien blev ganska tom efter det.

Den 8 april startar sjätte säsongen. Game of Thrones är en av de mest piratkopierade serierna någonsin. Det blev en hel del uppståndelse för något år sedan då producenter, regissörer och skådespelare som arbetat med serien sade att de såg detta som en komplimang och att de i längden gynnade dem alla.

House of Cards
27 februari dyker hela tredje säsongen av House of Cards upp på Netflix (och på internet). Några avsnitt kommer att regisseras av polska Agnieszka Holland som förutom en rad bra filmer också gjort avsnitt av bland annat The Wire och The Killing. Det sägs också att  Nadezhda Tolokonnikova och Maria Alyokhina från bandet Pussy Riot kommer att ha varsin roll. I slutet av förra säsongen lyckades det obehagliga, konspirerande och manipulativa paret Francis (Kevin Spacey) och Claire (Robin Wright) avancera till president och första dam. Fan vet vad de kommer att hitta på den här gången.

Red Road
Red Road handlar om före detta förbrytare och medlem av ursprungsbefolkningen Ramapough Lenape Nation som tvingas arbeta ihop med ortens lokale polis för att lösa en härva som sträcker sig en generation tillbaka och som båda är personligt involverade i. Helt okej förströelse. Andra säsongen börjar i april.

Ur Arbetaren #8 2015