Random Kopyright Liberation Front

Monkey-typing

Random Fredrik Edin Writer hörde av sig en dag via IRC och var mycket exalterad. KÄNNER DU TILL KOLMOGOROVS LAG!!!???, skrev den över hela kanalen.

Lagen är kanske mer känd som ”Satsen om oändligt många apor” och fastställer att om oändligt många apor sätter sig vid varsin skrivmaskin och skriver oändligt länge kommer de att skriva samtliga kända texter. Det är till och med så att en enda odödlig apa som gör oändligt många tangenttryckningar förr eller senare kommer att skriva samtliga kända texter. Om aporna är oändligt många kommer de att börja skriva samtliga texter genast. Samt givetvis en väldigt massa andra texter.

Ok, sa jag. Men det är ju inte riktigt sant. En text, även om det rör sig om en exakt kopia, som presenteras vid ett nytt tillfälle är en ny text. Aporna skulle producera nya texter, i vissa fall versioner av äldre texter.

Tycker du jag. Tycker kanske jag och de flesta andra vettiga människor och botar också. Men det tycker inte kapitalet. Kapitalet tror på original och upphovsmän. Och inte nog med det. Kapitalet menar att dessa upphovsmän dessutom äger originalen och alla kopior. Ur kapitalets synvinkel sysslar aporna med intrång i upphovsrätten. Med stöld. Aporna utgör ett hot mot det privata ägandet.

Ok, om du planerar att göra en massa versioner av befintliga texter för att håna den kapitalägande klassen och möjligen en och annan författare måste jag göra dig besviken. Det finns redan kopior på det mesta som skrivits. Det behövs inga apor. Internet och ctrl+a, ctrl+c och ctrl+v har redan skött den biten.

Befintliga ja, sa Random Fredrik Edin Writer i överlägsen ton. Men det finns inga kopior på texter som ännu inte skrivits. Aporna skulle ju skriva även dessa texter, inte bara de som redan skrivits. Inte nog med det. Jag skriver snabbare än en apa. Betydligt snabbare. Det går att framställa kopior av mig snabbare än det tar att avla fram apor med finmotorik nog att hantera ett tangentbord.

Jag (och jag och jag och jag…∞) tänker skriva alla texter. Både befintliga och framtida. Samtliga teoretiskt möjliga dikter, sånger, romaner, fackböcker, kartor, stadsplaner, ritningar, instruktioner, patentansökningar på samtliga språk, befintliga och framtida. Jag kommer att hävda att jag har upphovsrätt och / eller patent på allt från och med nu.

Tidigare har kapitalet bekämpats genom klasskamp, fackliga organisering, expropriation och rena stölder. Jag kommer att bekämpa det genom att göra upphovsrätt och i en förlängning allt privat ägande så löjligt att det kommer att vara helt omöjligt att ta på minsta allvar. Jag tänker hävda att jag har upphovsrätt till allt som tänks från och med nu. Allting kommer att krascha och vi kommer att vara tvungna att hitta på ett nytt sätt att fördela det vi gemensamt producerar. Vi kommer att…

Ok, ok, ok. Men har du tänkt på att…

Tyst. Jag skriver. Och skriver. Och skriver. Och skriver. Och skriver. Och skriver. Och skriver. Och skriver. Och skriver. Och skriver. Och skriver. Och skriver…

Random Före Detta Upphovsman

Ur Arbetaren #7 2015

Tidigare avsnitt:

Del 1: Random Darknet Vänstertidning

Del 2: Random blir refuserad

Del 3: Non-Random Wikipedia Writer

Del 4: Random News Writer