¡Viva veckotidningsgerillan!

ha22hb4au4jqt0

Varje gång jag sätter mig ned för att skriva något till Arbetaren frågar jag mig samma sak: varför? Vad finns det egentligen för rimliga skäl att arbeta med en frihetligt socialistisk veckotidning?

Vi är en liten tidning med extremt små resurser. Vi kommer ut en gång i veckan vilket gör att vi sällan är först med något. Vi har en liten och dessutom krympande läsarskara. Även om vi har en hemsida är vi i första hand en papperstidning, ett format som aldrig kommer att försvinna men som heller aldrig kommer att betyda tillnärmelsevis lika mycket som det gjorde under 1900-talet. Det finns en rad liknande små tidningar som befinner sig i ungefär samma situation som vi. Oss emellan skulle det förvåna mig väldigt mycket om någon av oss finns kvar om tio år.

Det är synd för jag tror vi behövs, vilket också är skälet till att jag fortsätter. Det behövs någon som granskar makten. Det behövs någon som flyttar debatten väns­terut. För att det överhuvudtaget ska kunna finnas lösningar måste det först finnas problem att lösa. Jag ser det som vår och andra liknande tidningars främsta uppgift att ställa till problem. Att tvinga fram en diskussion om, och en lösning på, samma problem. Att gräva fram skit som andra försöker dölja, plocka upp det och lämna den stinkande högen i deras knän.

Men vi måste bli bättre på att analysera. Det räcker inte bara med att berätta vad som händer, det som händer måste också sättas in i ett sammanhang. Vi måste också sluta vara offer för vad som händer och själva sätta agendan i betydligt stärre utsträckning. Som en liten gerilla som gör snabba, effektiva punktinsatser där det svider som mest.

För att det här ska spela någon som helst roll måste vi nå ut till fler. Jag får ibland frågan om vi gör läsarundersökningar för att ta reda på vad våra läsare vill läsa. Men jag ser en fara i att bry sig för mycket om detta. Vi är redan alldeles för upptagna med att skriva för de som redan håller med oss och med att bekräfta deras åsikter.

Däremot är jag väldigt nyfiken på vad de som inte läser Arbetaren skulle vilja läsa om. Så om du som inte läser det här läser det här, hör av dig och berätta vad du skulle vilja läsa. Vår överlevnad hänger på dina synpunkter

Ur Arbetaren #5 2015