Exkluderande design: världens ondaste bänk

IMG_2058

Camden-bänken anses av många vara det mest utstuderat exkluderande objektet i världen. En bänk på centralstationen i Malmö har dock seglat upp som utmanare så jag lät dem gå några ronder om titeln ”Världens ondaste bänk”

Rond 1 – liggmöjligheter

Syftet med så kallade luffarsäkra bänkar är att det inte ska gå att ligga, än mindre sova på dem. Varken Camden eller Malmö är några undantag. Men medan Camden bara är skev och ojämn har Malmö även ett armstöd som är placerat i mitten av bänken. Ojämnheten kan åtgärdas med exempelvis ett liggunderlag, medan det där armstödet är svårare att göra något åt. Båda är troligen hopplösa att sova på, men knapp seger till Malmö.

Camden – Malmö 0-1

Rond 2 – sportmöjligheter

Sådana här bänkar är ofta designade för att förhindra utövandet av urbana sporter, främst skateboardåkning. Både bänkarna ser svårskejtade ut och Camden-bänkens tillverkare skryter till och med om förträffligheten på det här området. Nu var det ett tag sedan jag åkte bräda, men visst borde det gå att glida på ryggstödets översta rör? Troligen inte där bänken än placerad nu dock.

Camden – Malmö 1-1

Rond 3 – konstmöjligheter

Camdens yta är behandlad för att det inte ska gå att måla på den. Mina lekmannafingrar gjorde bedömningen att Malmös inte är det. Men rörkonstruktionen inbjuder kanske heller inte till några mer avancerade konstverk. Dock klar seger till Camden.

Camden – Malmö 2-1

Rond 4 – gömligheter

Camden är konstruerad utan håligheter för att det inte ska gå att gömma något (läs knark) i den (och för att säga: hallå de säljer knark här, var på din vakt). Det borde vara svårt att gömma något i Malmö också, men inte omöjligt för den som har lite fantasi och ett tuggummi. Men klar seger till Camden även i denna rond.

Camden – Malmö 3-1

Rond 5 – stöldmöjligheter

Camden är konstruerad med ett litet utrymme under sittplatsen där väskor kan placeras för att undvika stölder (och för att säga: hallå de rycker väskor här, var uppmärksam på folk som ser tjuvaktiga ut). Det går givetvis att placera en väska under Malmö också, men den syns på lång håll och kan nås från flera vinklar. Klar seger till Camden igen.

Camden – Malmö 4-1

Rond 6 – stökmöjligheter

Camden är försedd med fästen för att snabbt kunna lyftas och transporteras bort från ”problemområden”. Kan inte tänka mig att Malmö är jättesvår att flytta heller. Men knapp seger till Camden just för att den är så utstuderad att de till och med tänkt på sådana här saker.

Camden – Malmö 5-1

Camden var inte riktigt på tårna i början av matchen, men hämtade sig snabbt. Odiskutabel seger även om nästan alla ronder var jämna. Camden behåller hursomhelst titeln ”Världens ondaste bänk”.

Har du en egen utmanare? Hör av dig.