Supervalåret: jag vill inte leva i Europa

8veoxlv9gkk5p5-1

Dagen efter känns verkligen som en dagen efter utan en kvällen innan. Högerextrema partier hade tyvärr stora framgångar runt om i Europa. Nationella fronten blev största parti i Frankrike, Dansk folkeparti störst i Danmark, öppet nazistiska Gyllene gryning blev tredje största parti i Grekland, Jobbik fick nästan 15% i Ungern och Tyskland skickar en nazist till EU-parlamentet. Särskilt det sista är så obehagligt att jag bara ville somna om i morse.

Nationella fronten får fler ledamöter än Sverige, 24 mot Sveriges 20.

Tyskland har tagit bort sin procentspärr vilket alltså gjorde att nazisterna fick ett mandat, men även ett djurrättsparti och deras version av Piratpartiet som står långt till vänster om sin svenska motsvarighet.

I Sverige knep Feministiskt initiativ ett mandat med sina 5,3% och skickar därmed Soraya Post till Bryssel. Jag gissar att detta kommer att innebära rejält med vind i seglen till höstens riksdagsval. Hoppas också att vi i fortsättningen slipper fåniga valtekniska analyser av gubbar som Göran och Jonas på temat: en röst på Fi är bortkastad.

Piratpartiet åkte ur och jag misstänker att det var det sista vi såg av dem i någon svensk parlamentarisk församling. Tro det eller ej, men jag tycker det är lite tråkigt då de gjort ett delvis gott jobb när det gäller att driva deras fråga. Hoppas något annat parti tar över. En annan intressant aspekt som avslöjades i SVTs vallokalsundersökning är att Piratpartiet är det överlägset mest mansdominerade partiet. 82% av dem som röstar på PP är män (eller pojkar som någon mycket riktigt påpekade).

Moderaterna gör ett katastrofval och tappar mer än fem procentenheter sedan förra valet. Detta har beskrivits som ”Hökmark-effekten”. Hoppas detta är ett tecken. Tror dock vi ska vara försiktiga med att dra slutsatser då grundinställningen till EU spelar stor roll. EU-skeptiska borgare röstar på Centern och i viss mån KD som dessutom har draghjälp av en del seriösa partier på kontinenten samt en inflytelserik partigrupp. Borgerliga EU-vänner röstar på Folkpartiet. När det är dags för riksdagsval tror jag moderaterna kommer att sno (tillbaka) rejält med röster från samtliga tre.

Misstänker också att en hel del borgare numera kan tänka sig att rösta på Miljöpartiet, sedan de blivit mer EU-vänliga. MP blev näst största parti. Dock tappade deras partigrupp i EU rejält.

Sverigedemokraterna gör tyvärr ett rekordval. SVTs vallokalsundersökning, som brukar ha fel just när det gäller SDS, underskattade dem med 3 procentenheter. 7% blev plötsligt nästan 10% när rösterna räknats. Detta innebär alltså två ytterligare högerextremister till den redan digra skaran i Bryssel.

Om detta hade varit ett riksdagsval hade ställningen mellan blocken sett ut såhär:

 • Alliansen: 36%
 • Alliansen i praktiken (M+KD+C+Fp+SD): 45,8%
 • S+V: 30,8%
 • S+V+Fi: 36.1 %
 • S+V+Fi+Mp: 51,3%

Det hade varit betydligt roligare om hela Sverige röstade som invånarna i valkretsen Möllevången / Folkets park i Malmö:

 • M: 2,7%
 • C: 2,0%
 • FP: 2,6%
 • KD: 0,9%
 • SD: 1,8%
 • PP 2,3%
 • S: 11,1%
 • V: 22,1%
 • MP: 21,6%
 • FI: 31,2%

Ok, nog om detta. Nu börjar det verkliga arbetet mot högerkrafter. Ses därute.