Allt du ville veta om somaliska pirater som du inte fick reda på när du frågade Hollywood

x8fv91ae0f4yph

Häromdagen publicerade tidningen Atlanta Black Star en artikel med sju fakta om somaliska pirater som nyanserar schablonbilden av skurkaktiga afrikaner som stjäl från hederliga västerländska affärsmän.

Europeiska fartyg förorenar Somaliaska farvatten
Europeiska fartyg har dumpat massor av avfall från fabriker och sjukhus, i vissa fall radioaktivt sådant, i somaliska farvatten. Detta blev mycket uppenbart efter tsunamin 2005 då hundratals läckande tunnor flöt i land.

Europeiska fartyg tjuvfiskar i somaliska farvatten
Tonfisk, hummer, räkor och andra havslevande djur till ett värde av 300 miljoner dollar tjuvfiskas på somaliskt territorium varje år. Detta har inneburit både svält och att lokala fiskare förlorat sitt levebröd.

Somaliska pirater skyddar somaliskt territorium
När Somalias statsmakt kollapsade 1991 passade många främmande aktörer på att både stjäla och dumpa miljöfarligt avfall i landet. I enlighet med Förenta nationernas havsrättskonvention sträcker sig Somalias territorium 12 sjömil från landets kust. Samtliga kapningar har utförts inom detta territorium.

Många ”pirater” är i själva verket fiskare
Fiskare som försöker hindra och störa Europeiska fartyg som tjuvfiskar eller dumpar avfall anklagas ofta för att vara pirater. Eftersom det inte finns någon somalisk flotta har fiskarna bildat en nationell kustbevakning.

Piraterna har en hederskod
Enligt denna är det strikt förbjudet att skada någon i besättningen på de fartyg som hindras, avvisas eller beslagtas

Sjöröveri är Somalias största inkomstkälla
Sedan fiskenäringen kollapsat till följd av tjuvfiske och föroreningar har fler och fler fiskare tvingats övergå till sjöröveri för att kunna överleva.

Media- och kulturindustri framställer somaliska pirater som blodtörstiga vildar
Exakt hur rättvis eller orättvis denna bild är har jag givetvis svårt att avgöra. Med stor sannolikhet är den kraftigt vinklad. Helt klar är däremot att Hollywoods propagandafilm i ämnet inte är helt sanningsenlig