Några kulturtips

417b152a0

[TV-SERIE] True Detective
Jag vet att många väntar med att se tv-serier tills det finns en hel säsong tillgänglig. Som tycker att det är för påfrestande att behöva vänta en vecka mellan avsnitten. Nu är första säsongen av HBO:s serie True Detective klar så det är bara att köra. En fin mördarjakt i ”southern gothic- stil med Woody Harrelson och nyligen Oscar­belönade Matthew McConaughey i huvudrollerna. Visst, som så mycket annan snutkultur, och verklig brottslighet för den delen, handlar det om snubbar som jagar snubbar. För alla som står ut med de förutsättningarna väntar storslagen underhållning. Några av sekvenserna, som den långa scenen som avslutar avsnitt fyra, är det bästa jag sett på tv sedan The Wire.
Även andra säsongen av House of Cards går att plöja igenom. I min mening är den dock betydligt sämre än föregångaren.

[BOK] Nancy Fraser
I slutet av förra året kom en av mina favoritagitatorer, Nancy Fraser, ut med boken Fortunes of Feminism – From State-Managed Capitalism to Neoliberal Crisis. Det är få samhällsvetare som både skriver så bra och är så analytiskt skarpa. Särskilt bra är Fraser på att visa hur relevant och angelägen kamp lätt kidnappas av kapitalismen. Hur exempelvis feministisk kritik mot ojämlikhet och kärnfamiljen lätt förvandlas till karriärmotorvägar för medelklasskvinnor.

[BOK] Vertigo
Min stora favorit bland svenska förlag, Vertigo, fyller 20 och firar detta med att ge ut jubileumsboken Förlaget som gud glömde, där en rad av deras författare bidrar med texter. Jag har älskat samtliga Vertigos böcker utom två. Vilka får du lista ut själv. Gissar du rätt ska du få mitt exemplar av boken.

[MUSIK] Hatti Vatti – Worship Nothing
När jag stött på Hattis Vattis musik har jag fördomsfullt tänkt att den är gjord av en person med väst­indiska rötter som vuxit upp i en förort i östra eller södra London. Fel. Hatti Vatti heter egentligen Piotr Kalinski och är en kritvit kille från Gdansk i Polen. Detta har inte på något vis hindrat honom från att göra det bästa dubstep-albumet i sitt slag sedan King Midas Sounds Waiting For You… från 2009. Det handlar om långsam, ödesmättad, reggaespäckad och oerhört vacker dub.

[BOK] Murbruk
Murbruk förlag har precis givit ut två mycket intressanta böcker. Dels romanen Bränn biblioteken av Kalle Holmqvist, som handlar om ett gäng kompisar som vill visa hur dumt det är att förbjuda fildelning. De startar en ironisk kampanj om att bibliotekslån är ett hot mot upphovsrätten och borde begränsas. Problemet är bara att ingen förstår att den är ironisk. Murbruk ger också ut Karl Marx bok om pariskommunen. Den heter just Pariskommunen och handlar om ett av historiens mest intressanta politiska experiment, den republik som utropades i Paris efter revolutionen 1871. Marx drar bland annat slutsatsen att arbetarklassen inte bara kan ta över den befintliga staten, utan måste krossa den och skapa något eget i stället.

[BOK] Riv alla tempel
Arbetarens medarbetare Henrik Bromanders roman Riv alla tempel har precis kommit från tryckeriet. Den utspelar sig i bodybuilding-miljö och trogna läsare av den här spalten förstår hur stor händelse en sådan sak är för mig. Vi kommer att ha all anledning att återkomma till denna, av de sidor jag hunnit läsa att döma, fantastiska bok.

Ur Arbetaren #12 2014