Stuart Hall 1932 -2014

2234_stu-h-web

Stuart Hall flyttade från Jamaica till Storbritannien 1951. Efter att ha studerat vid Oxford slog han slog sig ner i Birmingham och blev en av de tongivande personerna inom den brittiska grenen av cultural studies traditionen. Hall var även mycket aktiv utanför akademin i en lång rad politiska grupper och sammanhang på vänsterkanten.

Hall skrev ofta om personer och ämnen som ligger mig själv varmt om hjärtat, som exempelvis hegemoni, ideologi, Gramsci och Althusser. Särskilt har jag uppskattat hans syn på kultur och ideologi som arenor för kamp snarare än stelnade resultat av rådande materiella förhållanden. Hall gjorde också en stor insats när det gäller att blottlägga rasistiska strukturer inom kultur och media.

Förra året gjordes en dokumentär om Stuart Halls gärning. Se den.

Farväl professorn.