Det sista rena mjölet i påsen

054mw6yv8akahe

Jag har tidigare skrivit om fenomenet datamäklare, det vill säga företag som samlar in information om människor, sammanställer den och säljer den vidare. Vissa datamäklare saknar helt skrupler och säljer register över exempelvis hemlösa, folk som utsatts för våldtäkt eller som lider av vissa sjukdomar.

Igår lanserades den specialiserade datamäklaren Lexbase. Det är en nättjänst där det går att ladda ner domar i brottmål. Vem som helst kan söka på vilken annan person som helst och får reda på om hen är dömd för något. Informationen hämtas direkt från domstolarna som ju omfattas av offentlighetsprincipen.

Offentlighetsprincipen är en bra sak. Den ger oss möjligheter att granska hur myndigheter sköter sig.  Den offentlighet som omfattar våra domstolar gör att det går att kontrollera att rättsprocesserna går rätt till. Men precis som när det gäller många andra friheter, rättigheter och möjligheter finns det människor som är beredda att utnyttja dem för diverse ljusskygga syften. Ofta är hat eller pengar inblandade.

Ett exempel är de män som utnyttjar det faktum att de går att vara anonym på nätet till att systematiskt mobba kvinnor och sprida rasistiska åsikter. En grupp män vars ”integritet” Piratpartiet för övrigt varit oroväckande snabba och ihärdiga att värna om.

När det gäller Lexbase är det förmodligen pengarna som är drivkraften. Exakt vad tjänsten kommer att få för konsekvenser är svårt att säga. Det är i skrivande stund inte ens klart om den är laglig. Bryter den mot personuppgiftslagen? Handlar det om förtal, då detta ju inte främst har att göra med om information är sann eller inte utan om det ligger i allmänhetens intresse att sprida den?

Kommer vi att få se lynchmobbar? Folk som tar lagen i egna händer och till och med slår ihjäl dömda brottslingar, något som inträffat i USA där det i några stater är lag på att offentliggöra vissa typer av domar? Ökat skvaller bland grannarna? Arbetsköpare som har som rutin att kolla anställda och eventuella nyanställda mot Lexbase? Jag befarar dessutom att det går att söka på brottsoffer på Lexbase, så företag som vill ha samma ytterst vidriga register enligt amerikansk modell över folk som blivit utsatta för brott kan enkelt ordna sådana nu.

Jag är säker på att den trötta klyschan om att den som har – och i detta fall alltid haft – rent mjöl i påsen inte behöver oroa sig, har dryftats ett antal gånger i samband med lanseringen. Men den är faktiskt ännu mindre sann i det här fallet än vad den brukar vara. Även alla som tycker att brottslingar som avtjänat sitt straff förtjänar en andra chans borde vara mycket oroliga. Likaså alla som tycker att det räcker med det demokratiska samhällets straff. Kommer det någonsin att gå att avtjäna ett straff i Lexbases Sverige?

Vad nästa steg blir återstår att se. Vilken datamäklare blir först med att komplettera domar och de sedvanliga ekonomiska uppgifterna med sjukdomar, politiska åsikter, sexuella preferenser, bekantskapskrets och sexuella preferenser? Och kommer det överhuvudtaget att finnas någon kvar som kan anses ha rent mjöl i påsen? På sätt och vis hoppas jag inte det.