Whatever, whatever the fifth of November

rtx114wd

Efter Che-Guevara-t-shirts måste Guy-Fawkes-masker måste vara den mest sålda produkten med ”revolutionär” image någonsin. Det finns knappt en demonstration nuförtiden där det inte dyker upp unga män med masker. Särskilt inte om manifestationen genomsyras av konspirationsteorier. Idag är det dessutom Guy Fawkes dagen.

Vem han var? Fawkes var en katolsk extremist som försökte spränga det brittiska parlamentet, ledamöterna samt kung Jakob I av England i luften 5 november 1605. Han påstås vara den enda människa som någonsin kommit in i ett parlament med ärliga avsikter.

Fawkes misslyckades med själva dådet. Däremot har han satt rejäla avtryck i populärkulturen. TS Elliot och Charles Dickens refererar till honom i flera texter. Det sägs också att huvudpersonen i Ray Bradburys bok Fahrenheit 451, en viss Guy Montag, inspirerats av Fawkes. Texten ”Guy Fawkes was a genius” är ingraverad i vinylen på The Smiths skiva The Queen is Dead. I Plastic Ono Bands låt ”Remember” sjunger John Lennon “remember, remember, the 5th of November”. Indiebandet Carter the Unstoppable Sex Machine släppte en singel 1995 som heter Born On The 5th Of November.

I serien V for Vendetta uppmanar karaktären V alla medborgare att ansluta sig till honom utanför parlamentet den 5 november. I filmatiseringen av serien bär V dessutom en Guy-Fawkes-mask. V är för övrigt en finsmakare av rang som gillar allt mellan Goethe, Motown, William Butler Yeats och Velvet Underground.

Remember, remember the fifth of November,
the gunpowder, treason and plot.
I know of no reason, why gunpowder, treason
should ever be forgot
Guy Fawkes, ’twas his intent
to blow up king and parliament.

Varför jag berätta det här? Ingen aning.