Stig Dagerman 90 år

stig-dagerman-4

Har den äran på 90-årsdagen Stig. Mycket har hänt sedan du lämnade oss. Det relativt rättvisa samhälle som växte fram efter kriget har bytts ut mot ett betydligt kallare. Klassamarbetets sossesverige hade verkligen sina brister. Men du kommer knappt att tro det jag ska berätta nu.

Skillnaderna mellan människor har ökat dramatiskt. Det är faktiskt så att den relativa fattigdomen ökar mer i Sverige än i något annat OECD-land. Även arbetslösheten, särskilt bland unga, ökar. Vi har infört straffarbete för arbetslösa. Sjuka människor blir av med sin sjukförsäkring på löpande band. Skolsystemet har segregerats på ett sätt som exkluderar fattigas barn från högre utbildning och därmed cementerar klyftorna.

Mycket av det som vi gemensamt byggde och fördelade rättvist har sålts ut eller till och med skänkts bort. Det är numera tillåtet för privata företag att tjäna skattepengar på vård, skola och omsorg. Trots enorma produktivitetsökningar har vi varken kortat ned arbetsdagen eller fördelat frukterna av vårt arbete rättvisare. Tvärtom. De har i stället i allt större utsträckning hamnat i de redan välbeställdas fickor. De senaste åren har vi styrts av en regim som drivit denna utveckling så hårt att till och med deras egna väljare tycker att de har gått för långt.

Som om det inte räckte har vi dessutom ett rasistiskt parti i riksdagen. I förra veckan nåddes vi av nyheten att polisen för register över människor, i många fall barn, av ingen annan anledning än att de är romer.

Det är en sann utmaning att efterträda dig. Arbetet som kulturredaktör för en frihetligt socialistisk tidning är viktigare än någonsin. Jag tror nämligen att kulturen kan spela en viktig roll för att vända den här utvecklingen. Inte bara vara en flykt från utan också ett vapen.

Vi kan vara en megafon för röster som inte hörs annars. Vara en vägvisare till guldkornen i en djungel av undermålig och korrupt kultur. Kritisera form, innehåll och industri. Avslöja lögner, myter och genomskåda borgerlig ideologi. Folkbilda med en baktanke. Sno privilegiet att formulera problem från den övre medelklassen. Själva avgöra vad som ska diskuteras, var det ska diskuteras och hur det ska diskuteras. Agera med detta som utgångspunkt och vägvisare.

Jag tror att det betydde mycket för dig att vara en fri och radikal röst. Jag vet att det betydde mycket för dina läsare. Det gjorde också samhället anständigare. Jag ska göra allt för att fortsätta i samma anda. Återkommer på din 100-årsdag, förhoppningsvis med lite muntrare nyheter.

Ha det fint så länge Stig.

 

Ur Arbetaren #40 2013