Egenansvararen

Egenansvararen

Jag har haft semester. I mitt fall innebär detta att inte tycka en massa saker. Semester är en lyx som tyvärr blir allt mer sällsynt. Precis som så mycket annat arbetarrörelsen kämpat sig till genom åren. De med osäkra anställningar, arbetslösa och folk som tvingas delta i förnedrande tvångsåtgärder som Fas 3 kan glömma semester i traditionell mening.

En av de värsta sakerna med att vara arbetslös är att alltid stå till förfogande och inte få ett jävla dugg för det. Att ”ta ansvar” som det heter på höger­svenska. Enligt klassisk borgerlig modell ska ju enskilda individer ta ansvar för strukturella problem, oavsett om det gäller arbetslöshet eller miljöproblem.

Och värre blir det. Som du kunnat läsa här i Arbetaren inför Arbetsförmedlingen, som numera uteslutande ägnar sig åt kontroll och ideologiproduktion, ett nytt system från och med september. Arbetslösa måste lämna in en aktivitetsrapport varje månad för att bevisa att de just ”tar ansvar”. Det här kommer visserligen att leda till nya jobb. Någon måste ju granska aktivitetsrapporterna. I övrigt är det bara ett sätt att skuldbelägga arbetslösa, samt hålla löner och inflation nere. Eller som den ledande social­demokraten Ylva Johansson skriver på sin blogg, ”Det här är förändringar som vi socialdemokrater stödjer. Det är rimligt att man ställer krav på den försäkrade och att den arbetslöse kan visa att hen uppfyller försäkringens villkor för ersättning”.

Tyvärr kommer det att bli ännu värre. Minns du det danska högerspöket Mogens Glistrup? Under sina långa politiska karriär kom han på en bra idé. Han ville ersätta Danmarks krigsmakt med en telefonsvarare. Om ryssen ringde skulle den svara: vi ger upp.

Jag kan avslöja att Glistrups telefonsvarare kommer att stå modell för ett helt nytt socialförsäkringssystem, den så kallade egenansvararen. En rad av samhällets institutioner – sociala myndigheter, a-kassor, CSN, försäkringskassan med flera – kommer att ersättas av egenansvararen. Det kommer att finnas ett gemensamt nummer och den som ringer kommer att mötas av olika svar beroende på ärende.

– Det här är försäkringskassan, det där skulle du tänkt på innan du valde att bli blev sjuk.

– Det här är CSN, det där skulle du tänkt på när du valde föräldrar.

– Det här är a-kassan, det där skulle du tänkt på innan du valde arbetsmarknad.

Sedan har den som ringer en minut på sig att bevisa hur hen tagit ansvar. Den som misslyckas kommer att beivras.

Ur Arbetaren #33 2013