Dina föräldrars utbildning

u6lae7yh6yok8c-1

Ska du börja på universitetet om några veckor? Grattis. Sannolikheten att även dina föräldrar har en universitetsutbildning är större än på mycket länge. Missförstå mig inte.  Jag unnar dig verkligen din plats.

Men jag unnar också alla de som inte kommer in en utbildning. Jag unnar också de som inte söker en plats om de skulle ångra sig. Jag unnar också de som inte har högskoleutbildade föräldrar en studieplats om de skulle vilja ha en.

Tyvärr är sökanden med föräldrar utan högre utbildning underrepresenterade. Tyvärr ökar denna klyfta. Tyvärr minskar också antalet högskoleplatser samtidigt som antalet sökande är rekordstort.

Högskoleplatserna minskar. Snedrekryteringen ökar. Friskolesystemet segregerar redan i grundskolan. Reglerna för studiestöd blir mindre och mindre generösa. Möjligheterna att läsa upp betyg försvinner. Klassklyftorna permanentas. Vi ärver våra föräldrars position i samhället och våra egna möjligheter att påverka minskar.

Vad var det för fel med idén om en lika bra skola för alla egentligen? Vad är det för fel med att ge alla samma möjligheter i så stor utsträckning? Skicka in ditt svar senast måndag. Märk kuvertet ”Jan Björklund”.