Hackitat – från razzia till film

A17 s19 Hackitat

Ett tillslag mot en svartklubb i Malmö handlade enligt polisen som vanligt om olovlig alkoholförsäljning. Men ett antal hackers som fick sina datorer beslagtagna har en helt annan förklaring. Händelsen håller nu på att bli film.

Den 29 november 2009 gjorde polisen en razzia mot aktivitetshuset Utkanten i Malmö. Utkanten arrangerade regelbundet klubbar och konserter och tillslag mot den typen av verksamheter är inte ovanliga. Särskilt inte om polisen misstänker att det förekommer olovlig alkoholförsäljning.

Men när poliserna stormade in letade de inte efter spritflaskor utan gick de raka vägen till det rum där Malmös ”hackerspace” Forskningsavdelningen höll till. De monterade ned de sex datorerna i rummet och beslagtog dem. Till Sydsvenskan uppgav polisen att anledningen var ”att driva förundersökningen framåt. Vi kunde inte hitta någon ansvarig för tillställningen – ingen arrangör – och kanske kan man hitta mer information i datorerna”.

Men personerna bakom Forskningsavdelningen har en annan förklaring. För dem var tillslaget ett i en lång rad bevis på samhällets ökade misstro mot hackerkulturen. En misstro som de menar tilltagit ju mer politisk hackerkulturen blivit. En av dem, en hackare som kallar sig Mackt, tänker ge sin bild av saken. Han håller just nu på att färdigställa filmen Hackitat tillsammans med filmkollektivet Råfilm.

Enligt Mackt har hackerkulturen utvecklats från att handla om intrång för att man kan, för att lära sig eller helt enkelt för att det är roligt, till mer politiskt motiverade aktioner. Under det stora tyska tillställningen Chaos Communication Congress hackas exempelvis regelmässigt massor av högerextrema hemsidor. Numera stänger många högerorganisationer sina servrar de dagar CCC pågår. För en tid sedan gav sig hackare också på tokreligösa, homofoba hemsidan ”God hates fags” samt Ugandas premiärministers hemsida för att visa sin avsky mot förföljelserna mot landets homosexuella.

Hur yttrar sig den här misstron från samhällets sida som du menar föreligger?

– Jag var tidigare involverad i Piratbyrån och The Pirate Bay och märkte då att det fanns en stor oförståelse bland politiker och rättsväsende när det gäller internet och ny teknik.

Men är det verkligen konstigt att samhället reagerar med tanke på att det faktiskt handlar om lagöverträdelser i vissa fall?

– Nej, men i de allra flesta fall håller sig hackandet inom lagens ramar.
Har hackerkulturen utvecklats i en mer politisk riktning?

– Det är svårt att tala om en hackerrörelse. Hackning är inte enhetligt och det finns många olika scener. När det kommer till politik finns en väldig stor bredd. Men en gemensam nämnare är att alla tycker att internet, teknik och mjukvara ska vara öppen och fri. Många hyser också en misstro mot vissa företag och mot staten, och som jag tror har att göra med myndigheter och regeringars extremt dåliga förståelse för internet och teknik som bland annat yttrar sig i olyckliga lagförslag. Nuförtiden är det ju också ganska vanligt att hackare lämnar information om stater och företag till olika whistleblowers och läcksidor.

Finns det några ideologiska drivkrafter, enligt gammal vänster-höger-modell?

– Det är svårt för mig att svara på. Många jag träffar är vänster. De flesta är dock snarast anti-auktoritära utan någon djupare politisk analys. ”Counter-economics” är också något som verkar komma stort.
Counter-economics i det här fallet handlar om att upprätta alternativa ekonomiska system i stil med exempelvis Bitcoin, för att kunna ha marknader på internet utan inblandning från banker, stater eller företag.

– Tyska hackare har varit politiska sedan många år tillbaka. Även här hemma engagerar sig fler och diskussionerna hackare emellan är mer politiska än någonsin. Nya generationer med nya agendor och ny etik tar över. Att hacka kommer dock alltid först och främst att handla om att ha roligt, lära sig, skapa och utforska nya saker.

Vad exakt gör hackare när de hackar?

– Hackerkulturen handlar om att hitta lösningar. Det finns väldigt många olika former, både hårdvaru- och mjukvaruhackning. Det är allt från mobiler och spelkonsoler som hackas till myndigheter och företag som får information läckt. Ibland kommer det fram smuts som annars aldrig hade upptäckts. De flesta hackare leker dock mest med olika typer av teknik för att lära sig hur den fungerar.

Varför gör du den här filmen?

– För att öka förståelsen både bland oinsatta och bland hackare. Filmen är inte bara intressant för dem som vill veta vad hackare pysslar med. Jag vill även peppa hackare runt om i världen att organisera sig och starta upp hackerspaces. Vi har lyckats samla ihop en hel del pengar genom crowdfunding så nästa steg är att besöka hackare i bland annat Kina och Kambodja.

Ur Arbetaren #17 2013