Stoppa piratkopieringen (eller kanske inte…)

4xbqu07h0cvq5k

Kulturindustrin gillar ju att sprida myten att fildelare stjäl från fattiga konstnärer. Alla som funderat mer än en minut på saken inser dock att detta inte stämmer utan att det är sitt eget profitintresse kulturindustrin värnar.

Det visar sig dock gång på gång att även detta är en lögn. Fildelare är storköpare av kultur. Fildelning skadar inte kulturindustrin, tvärtom är den en stark motor.

EU-kommissionen undersökte nyligen konsumtionsvanorna hos 16 000 personer och upptäckte att den illegala fildelningen inte alls konkurrerade med eller minskade den legala. Tvärtom ökade piratkopieringen spridningen av musik, vilket givetvis gynnar kulturindustrin.  Undersökningen visar även att gratistjänster och streamingtjänster ej tar kunder från traditionella musikmarknaden.

Men, precis som vi har varit inne på förut, handlar kampen mot piraterna ur ett större perspektiv inte om profiter inom kulturindustrin utan om ett helt samhällssystem. Önskar bara att de visste sitt eget bästa i något större utsträckning.

Undersökningen hittar du här.