Kulturen vecka 4 2013

yt159a0zw0c66m

I veckans Arbetaren(k) har Fredrik tagit reda på vad som hänt efter rivningen av Ungdomshuset i Köpenhamn. Daniel har sett filmen Syster. Siri förklara varför en prostituerad kan heta Sauvignon Blanc, men aldrig Pinot Noir.

I papperstidningen hittar du som vanligt mina och Rebeckas tips. Tycker också du ska följa Henrik Bromanders serie om bemanningshelvetet.

Själv skriver jag om detta:

[Livsstil] Okreativt skrivande
Jag har ju tidigare skrivit en del om okreativt skrivande. Det går kortfattad ut på att kopiera redan färdiga texter istället för att skriva nya. För dig som är intresserad av att fördjupa dig i denna ädla icke-konst har jag en glädjande nyhet. Antologin Against Expression redigerad av Craig Dworkin and Kenneth Goldsmith finns nu att hitta lite varstans på nätet som PDF.

Den innehåller många fina exempel på texter skapade helt utan att försöka vara minsta kreativ. Bland annat finns en version av Kommunistiska manifestet på yorkshiredialekt. Eller Wot We Wukkerz Want som ”författaren” föredrar att kalla det. Det ser ut såhär:

Nahthuzzuh coupler points ahm goointer chuckaht frum awl thisseer stuffidge:

Wun: adeelin wear reight proper biggun inthiseer kommunizum.

Too: It’s abaht bluddy time thut kommunizum spoouk its orn mind, unwarritsehbaht, un edder reight set-too we awl this youngunz stuff ehbaht booergy-misters, wee uh bitter straight tawkin onnitsoowun.

Un soourt kommiz frum awlort place uv snugged it up dahn in Lundun, un poowildahl the buk lernin tehgither un cummupwithisseer Manifesto, unnitz innuzoowun un int’ froggy, unt’ jerry, un i-ti, unt flemmy unt dayunish.

Obehagligast är brottmålsadvokaten Vanessa Places bidrag ”Statement of Facts”. Pulitzervinnaren Rae Armantrout Place har kallat Places poesi ”dödlig” och enligt Kenneth Goldsmith är hennes texter de mest utmanande, kontroversiella och komplexa som går att hitta. Tidigare har Place gjort sig känd för att han skrivit en roman med 50 000 ord men bara en enda mening, men också helt vanligt trist kreativt skrivande som exempelvis manus till tv-serien Xena: Warrior Princess.

I ”Statement of Facts” tar hon dokument från sitt arbete som advokat, ändrar några småsaker för att skydda de inblandades identiteter men publicerar dem i övrigt ocensurerade. Redaktörerna kallar greppet ”kompromisslös realism”.

Place arbetar främst med sexuella övergrepp och hennes texter blottar de allra vidrigaste sidorna av patriarkala strukturer. Genom att placera dem i ett litterärt istället för juridiskt sammanhang skapar hon en berättelser om makt, arbete, profit och övergrepp som få eller inga kreativa författare kommer i närheten av. Varning för starka scener, som det brukar heta.

[Nätessäer] Digital drift
Per-Olof Ågren släppte nyligen den mycket läsvärd essäsamling Digital drift om internet, teknologiska förändringar och digitaliseringen av samhället. 14 intressanta essäer där Ågren bland annat problematiserar 3D-filmer, läsande, övervakning och de kommersiella krafternas ökande makt både på och utanför nätet. Visst är jag lite partisk då Ågren skriver om min hjärtefråga ”spotifiering”, men jag kan inte nog rekommendera denna bok som både finns i tryckt form och som PDF, helt fri all ladda ner.

Mycket glädjande att personer som Ågren och Goldsmith som kämpar för ett öppet internet och mot upphovsrättens allt mer bisarra uttryck även låter detta omfatta sina egna verk. Raka motsatsen till ägandekritikerna Michael Hardt och Antonio Negri som förra året släppte en bok i ett löjligt låst format.