Kulturen vecka 33

I veckans Kulturarbetaren uppmärksammar Magnus att det är det fantastiska fenomenet Heta linjen fyller 30 år. Dessutom har Daniel sett inte mindre än tre filmer

Magnus håller dessutom en föreläsning på samma tema. Tekniska museet  i Stockholm på lördag 14:00. Missa inte det om du befinner dig i stan. 

Själv tipsar jag om det här:

 

[Slagfält] Molnet

Allt mer av den data vi producerar lagras i så kallade moln. Istället för att ha informationen på hårdiskar förvaras den på servrar knuta till olika tjänster. Det finns givetvis fördelar. Telefoner, datorer och andra apparater kan göras mindre. Vi riskerar inte att förlora något om vi byter maskin, om den blir stulen eller går sönder. Våra dokument, bilder och andra filer svävar runt där i sitt moln i cyberrymden, bortom både tid och rum och vi kan hämta ner dem när vi vill. Det finns en mängd olika tjänster, från mail, dokumenthanterare, musikbibliotek till företags hela affärsverksamhet. Även sociala tjänster som Facebook är en sorts moln.

Den här utvecklingen hyllas nästan överallt, till och med på högskolor och universitet. Särskilt där till och med. Den betraktas ofta som ett oproblematiskt steg i utvecklingen som underlättar allt från vardagsliv till större professionella projekt. Men samtidigt som molnet underlättar förlorar vi kontrollen. Vi vet oftast inte om vi kan lita på att någon annan inte använder den. Vi laddar dessutom upp allt mer information om oss själva. Ibland är det till och med så att vi, åtminstone formellt, avsäger oss exempelvis rättigheter till våra egna bilder. Vad som är praktiskt och smidigt är givetvis också en möjlighet för den som skulle vilja ta reda på saker om oss. Den information som finns om en genomsnittlig facebook-användare är oerhört mer detaljerat och träffsäker än vad vilken säkerhetstjänst i världen skulle kunna åstadkomma.

Cloud Time – the inception of the future av Rob Coley och Dean Lockwood som precis kommit ut på Zer0 Books försöker reda ut precis vad det här innebär för oss. Att privata företag i praktiken har kontroll över enorma mängder information om alla som använder deras allt fler och allt mer omfattande tjänster.

Precis som i de flesta andra böcker från Zer0 Books innehåller Cloud Time massor av referenser till popkultur och samtida filosofer. Det är dock inte alltid lätt att hänga med i svängarna, inte för att det är illa skrivet eller irrelevant, utan för att resonemangen bitvis är komplicerade. Precis som de flesta andra böcker från Zer0 Books slutar den också när det börjar bli riktigt spännande. Molnen är ju inget problem i sig. Alla verktyg är vapen om du håller dem rätt, som det brukar heta.

Även utvecklingen till stor del styrs av kommersiella krafter har det hänt oerhört mycket intressant senaste tiden. Då tänker jag inte bara på fildelning utan allt mellan att nätaktivister såg till att det fanns fult fungerande internet under värsta kaoset i Egypten till grannar som går ihop och kopplar samman sina nätverk och delar sina hårddiskar. Molnen skulle ju lika gärna kunna vara våra moln.

 

[Studiecirkel] Berlin Alexanderplatz avsnitt 1

I första avsnittet muckar en märkbart märkt Franz Biberkopf från fängelset i Tegel. Trots att han svär på att börja ett nytt liv fortsätter han på ungefär samma sätt som gjorde att han hamnade i finkan.

 På den tiden låtsades man inte att fängelsestraff hade något med rehabilitering att göra. Det gör vi idag. Den relevanta frågan är givetvis vilket syfte fängelset ska ha. Handlar det bara om straff? Om att bli av med en asocial och kriminell individ ett tag? Eller hoppas vi att den som döms till fängelse ska ändra sitt beteende? Erbjuds terapi, utbildning och en ärlig chans när dagens Franz står där med sin kappsäck utan för porten?

 Nej. Det är faktiskt tvärtom. Inte bara är rehabiliteringen ofta obefintlig, den där ärliga chansen försvinner också i allt större utsträckning. På senare tid har det exempelvis blivit allt vanligare att företag kräver att få se utdrag ur belastningsregistret innan de anställer någon. Detta är av någon märklig anledning lagligt i Sverige till skillnad från många andra länder och en väldigt bra metod om man vill att kriminella ska fortsätta vara kriminella. Varje samhälle har den kriminalitet det förtjänar.