Kulturen vecka 31 (Free Peter Sunde)

På veckans kultursidor firar Johan firar Jamaica som fyller 50 på måndag, Kawa undersöker sexismen inom tevespelsvärlden, Lisa har sett The Mensroom, flå’t Newsroom och Erik reder ut det här med exkludering och Pride.

Och så mina tips som bara är ett den här gången också…

[Rättvisa] Free Peter Sunde

Peter Sunde var tidigare presstalesman för The Pirate Bay. Vid rättegången mot sökmotorn fälldes han för medhjälp till upphovsrättsintrång och dömdes till åtta månaders fängelse och 46 miljoner kronor i böter. Ett belopp som med räntan passerat 100 miljoner vid det här laget. Peter Sunde har förgäves sökt resning i målet. Han har dessutom skrivit en nådeansökan som finns att läsa lite varstans på internet.

Vad du än anser om fildelning tycker jag du ska läsa Sundes nådeansökan där han berättar om alla turerna kring The Pirate Bay. Det är en fascinerande historia. Om tillslag och razzior som gjordes först efter att USA, efter ivriga påtryckningar från den inhemska kulturindustrin, hotat med handelssanktioner mot Sverige om inte The Pirate Bay stängdes ner. Om hur polisen som förhörde Sunde fick jobb av Warner Brothers och NBC Universal, två av de företag som polisanmält The Pirate Bay, innan förundersökningen ens var formellt avslutad. Om hur Sunde förvandlades från vittne till misstänkt ungefär samtidigt. Om hur en domare menade att fallet inte var ett brottsfall utan ett immaterialrättsfall och hur fallet därmed inte bara hamnade på samme domares avdelning utan också på samme domares bord i tingsrätten. En domare som också råkar vara medlem i Svenska Föreningen för Upphovsrätt samt styrelseledamot i Svenska föreningen för industriellt rättsskydd, två föreningar som är starka motståndare till upphovsrättsintrång. Ett engagemang domaren inte tyckte det var viktigt att berätta om. Om ytterligare fall där domare och nämndemän på olika sätt är engagerade i organisationer som verkar för en stärkt upphovsrätt.

I ett inlägg på Peter Sundes blogg berättar han också om grunden till den resningsansökan som avslogs i dagarna. Han menar att han kan avfärda i stort sett allt som ligger till grund den fällande domen.

Visst, vissa av sammanträffandena kan bero på slumpen. Visst, det är Peter Sundes version av händelserna även om det mesta går att verifiera genom några snabba sökningar på nätet. Men oavsett detta är Sundes berättelse allt annat än smickrande för det svenska rättssystemet.

Särskilt frågan om jäv är anmärkningsvärd. Att de som ska skipa rättvisa i ett mål som handlar om upphovsrätt i flera fall inte bara är medlemmar i organisationer som vill stärka upphovsrätten. Tingsrättens domare är dessutom medlem i precis samma organisation – Svenska föreningen för upphovsrätt – som de som företräder Peter Sundes motpart.

Det värsta i historien är dock inte att privata företag eventuellt haft stor påverkan på målet. Eller de synnerligen oheliga allianserna. Det värsta är att vem som helst som sätter sig in i målet inser att bevisningen som ligger till grund för den fällande domen är oerhört svag.

Läs gärna Sundes brev och turerna kring den avslagna resningen och fundera på om den som hamnar i konflikt med starka kapitalintressen verkligen kan förvänta sig en rättvis rättegång. För utan tvekan utmanar fildelning kapitalet. Inte nog med det. Den utmanar dessutom själva idén om privat ägande och i synnerhet den mest bisarra formen, ägandet av idéer.

Fundera gärna på en annan sak också. Fildelning är det mest effektiva sättet att sprida kultur, idéer och tankar som någonsin uppfunnits. En innovation som till och med överträffar boktryckarkonsten. Torrents är ett av de mest effektiva sätten att fildela. The Pirate Bay, som fortfarande är en av världens hundra mest besökta sidor, är en av spjutspetsarna i denna utveckling. Jämför gärna med det hyllade företaget Spotify som egentligen inte bidrar med något nytt alls, utan bara introducerar ytterligare en modell i en lång rad för att sälja saker på internet. En modell som begränsar istället för att sprida, som låser in istället för att öppna upp.

Fundera sedan på vad det är för samhälle som låter Spotifys grundare vara sommarvärd i P1 och samtidigt kastar Peter Sunde i fängelse.