Gulag på andra sidan bron

 

Det går bra för det danska partiet Enhedslisten. Så bra att Sydsvenskan kände sig tvingade att ägna en ledare åt att upplysa om ”kommunismens brott”

Någon från Enhedslisten har tydligen lovat att alla ska få behålla sina tandborstar efter en eventuell revolution om 20 år. Detta får Sydsvenskan att tänka på att Göran Greider sagt att klasshat kan vara progressivt. Vilket får Sydsvenskan att tänka på Åsa Linderborg som enligt Sydsvenskan försvarat Lenin. Vilket får Sydsvenskan att tänka på ett hotell i Varberg som inhyser ett spa som kallas Leninnbadet, uppkallat efter ett bad i St.Petersburg som inte finns längre. Vilket får Sydsvenskan att tänka på att Hallands Nyheter varit fräcka nog att kalla badet världsunikt efter att originalet jämnats med marken och Leninbadet i Varberg blivit enda Leninbadet i världen.Vilket får Sydsvenskan att tänka på att Lenin använde terror och våld och är en av historiens värsta diktatorer.

Sedan upphör associationerna, troligen på grund av mental utmattning, och istället kraschar Sydsvenskan rätt in i Goodwins lag, det vill säga lagen om att klichéartade resonemang där man försöker svartmåla sin motståndare genom guilt by association förr eller senare alltid urartar i jämförelser med nazismen.

Eller som Sydsvenskan uttrycker det: vem skulle döpa ett bad efter Hitler?

Vad spekulationer kring huruvida någon skulle döpa ett hypotetiskt bad efter Hitler har med Enhedslisten att göra vet jag inte. Jag vet heller inte om Sydsvenskans ledarredaktion just nu gråter och gruppkramas i inbillad väntan på att bli förda till ett arbetsläger för oliktänkande (pun intented). Men en sak är säker. Jag har träffat personer skyhöga på LSD som fört betydligt mer logiska resonemang.

Men vad är det då de här hemska kommunisterna i Enhedslisten vill? Jo, att individen ska underordna sig kollektivet, vilket bland annat innebär förstatligande av banker, avskaffandet av löneskillnader och slut på privat ägande av produktionsmedlen.

Medan du jämför detta med dagens system – med ökade löneskillnader, ökat privat ägande och ett förstatligande endast av bankernas förluster, medan vinster och ägande fortfarande förbehålls kapitalet, och där kollektivet underordnar sig 1% av alla individer – kan du alltid fundera på det här:

Vem skulle döpa ett bad efter Jan Björklund?