Kulturen vecka 21

Veckans kultursidor i Arbetaren innehåller bland annat mustigt klasshat, The Selecter samt en intervju med Black Cracker.

Eftersom jag befinner mig i Berlin handlar veckans tips om staden. Jag är kvar ett tag till, så du får gärna dela med dig av egna favoriter.

Redaktören rekommenderar

Jag befinner mig i Berlin för tillfället, en av de mest spännande städerna i världen för den som är kulturintresserad. Du hittar inte alltid den bästa kulturen här. Även om det händer förvånansvärt ofta. Däremot är det mer eller mindre garanterat att du hittar de mest extrema yttringarna av vad du nu är intresserad av om det så är poesi, fetischism, breakdance, teater eller techno. Eller allt på samma gång. Kanske särskilt om du gillar allt på samma gång. Här är några tips:

[Nattliv] Berghain
Det är möjligt att technon föddes i Detroit, men Berlin är definitivt dess huvudstad. De allra flesta hyfsat kända musiker och djs har bott här under delar av sin karriär. Utbudet av klubbar är enormt. Du kan ta del av fantastisk musik varje dag året runt. Problemet är inte att hitta bra spelningar utan att välja mellan de som erbjuds.

Klubben Berghain är scenens epicentrum. Ett besök där är ett måste, vad du än tycker om musiken. Inrymda i ett gigantisk kraftverk från femtiotalet i den del av Freidrichshain som ännu inte hämtat sig helt från andra världskriget, är lokalerna i sig värda hela inträdet. De ser ut som en blandning mellan Draculas slott och kulisserna från någon Batmanfilm. Takhöjden är på sina håll gott och väl 10 meter och interiören delvis intakt från kraftverkstiden.

Kvällens, eller förlåt morgonens, huvudartister börjar sällan spela innan 07:00, så är du inne i din vanliga vardagslunk kan det vara en bra idé att lägga sin tidigt och ta en taxi dit efter frukost. Klä inte upp dig för mycket bara. Entrépersonalen sorterar ut gäster som ser ut att ha kommit dit av andra anledningar än musiken och diverse mer eller mindre anständiga kringaktiviteter.

Berghain är inte bara en klubb utan också en musikstil. Klubbens hus-djs, som Ben Klock, Marcel Dettmann och Cassy släpper sina alster på skivbolaget Ostgut Ton och låter egentligen inget vidare annat än på ljudsystem av Berghains kaliber. Som så mycket annan liknande musik är den gjord för att spelas på stora klubbar och har du inte hört den där, har du inte hört den.

På senare har det börjat växa upp en hel del mindre klubbar i området söder om Berghain. Om du har lite mer nischad smak är chansen stor att du har det trevligare på någon av dem än på tidvis hysteriska Berghain.

[Mat] Vietnamesiska kvarterskrogar
Om du inte är som jag och gärna äter stabbig tysk potatissallad kan det vara värt att prova något av de större etnoköken. I Berlin finns två riktigt stora immigrantgrupper. Dels turkar som kom till Västberlin och dels vietnameser som kom till Östberlin under DDR-tiden. Det finns därför gott om både turkiska och vietnamesiska restauranger. Det sägs att det går att få falafel i världsklass i Keutzberg. Men då jag bor i Malmö är falafel kanske det sista jag är sugen på när jag är ute och reser. I stort sett varenda kvarter i östra Berlin har en lokal vietnames. Det är av varierande kvalitet. Kolla om de som bor i området verkar hämta mat där. Det brukar vara den bästa och mest aktuella kvalitetsstämpel som finns.

[Monument] Sovjetiska krigsmonumentet
Hitler och Speer hade en idé om att bygga en ny huvudstad kallad Germania. Till detta behövdes massor av granit som beställdes från bland annat Bohuslän. Som tur är fick planerna ett abrupt slut och en hel del av graniten kom istället att användas till ett minnesmonument över de sovjetiska soldater som stupade under slaget om Berlin.

Monumentet, som ligger i Treptower Park på samma plats där Karl Liebknecht och Rosa Luxembourg ledde den stora strejken 1919, är gravplats för 5000 soldater och består bland annat av enorma stentavlor som beskriver den sovjetiska versionen av kriget samt flera enorma statyer varav den högsta mäter 16 meter och föreställer en soldat med ett barn i famnen och ett svärd som just krossat en svastika. En av de mest överväldigande platser jag någonsin varit på. Väldigt stort, väldigt läskigt och väldigt ståtligt på en och samma gång.

[Transportmedel] Cykeln
Berlin är en fantastisk cykelstad. Det löper en cykelbana längs i stort sett varenda större gata. Det finns hyr- och lånecyklar lite varstans. Om du cyklar runt i de östra stadsdelarna måste du dock se upp för spårvagnarna. De stannar inte för någonting. Om du blir kvar i staden ett tag kommer du garanterat att börja snegla åt sjukt snygga lokaltillverkade cyklar från märken som Ostrad och Cicli Berlinetta.

Ursäkta om jag tappar tråden lite, men i Sverige tror vi ibland att våra städer är cykelvänliga. Min hemstad Malmö blev exempelvis utsedd till årets cykelstad 2011. Märkligt då ”cykelstaden” Malmö utmärks av usla cykelbanor med massor av korsande trafik, kommunala uppfostringskampanjer, bilister som inte ens kan de mest grundläggande trafikregler, en kommun som transporterar bort cyklar som står utanför cykelställ trots att det inte finns några cykelställ att ställa dem i, poliser som bötfäller cyklister för att de tappat någon reflex samt att du sällan får ha din cykel i mer än två månader innan den blir stulen. Ibland alltså av kommunen.

[Museum] Stasis hökvarter
Det finns en massa mer eller mindre seriösa museer i Berlin som skildrar kalla kriget, muren, DDR och vad som i folkmun kallas ”ostalgi”. Nästan alla har en sak gemensamt. De är skit. Värst av alla är museet vid Checkpoint Charlie. Eller museet förresten. Det kan mycket väl vara någon sorts installation som jag inte begriper där konstnären försöker slå världsrekord i att vinkla historiska fakta.

Men det finns undantag. Som exempelvis Stasimuseum Berlin, beläget i säkerhetspolisens gamla högkvarter i stadsdelen Lichtenberg. Museet drivs av en förening för tidigare DDR-dissidenter och täcker in DDR i allmänhet och Stasi i synnerhet. Det går bland annat att beskåda siste chefen Erich Mielkes kontor, komplett med övernattningslägenhet. Ursäkta om jag är inkorrekt nu, men inredningen är så snygg att jag tappar andan bara jag tänker på den. Så om ni undrar vad jag önskar mig till julklapp…

[Häng] Volkspark Freidrichshain
Vill du bara ta det lugnt är folkparken mellan Friedrichshain och Prenzlauer Berg ett säkert kort. Särskilt helgerna då folk vallfärdar dit och parken fylls av barnfamiljer som grillar, punkare med trasiga bandspelare och billig öl, Kung-fu-nördar som drillar Wing Tsun, joggare, BMX-artister, joggare och hundar. Massor av hundar. I parken finns också en utomhusbio som till skillnad från de flesta andra biografer i Berlin visar filmerna på originalspråk. På vintern finns här också Berlins bästa kälkbacke.

[Konst] Hamburger Bahnhof
Konstcenen är omöjligt ännu mer föränderlig, sprudlande och flyktig än musikscenen. Det finns massor av fina museer och gallarier och det ploppar troligen upp några till medan du läser det här. Ett säkert kort brukar dock vara Hamburger Bahnhof beläget i en av Tysklands äldsta tågstationer. Ofta intressanta utställningar och stora egna samlingar av modern konst.

[Bokaffärer] Pro qm och Saint Georges
Det finns massor av bra bokaffärer i Berlin. Mina två favoriter är Pro QM i Mitte som främst säljer facklitteratur om politik, konst, popkultur, ekonomikritik, design och konst. De har ett stort sortimentet av böcker på engelska och ordnar regelbundet intressanta seminarier. Den andra favoriten är Saint Geroges som säljer nya och begagnade böcker uteslutande på engelska och är förvånansvärt välsorterade när det gäller vetenskapsteori. Det går ofta att göra riktiga fynd bland de begagnade böckerna