Kulturen vecka 19

I veckans nummer av Arbetaren har Faranak tittat på snutkulturserien Malmöpolisen, Lisa har diskuterat Ingenbarnsland och Daniel har sett Bullhead.

Själv tipsar jag som vanligt om allt möjligt…

[Guldgruva] UbuWeb
UbuWeb drivs av den amerikanske poeten och konceptkonstnären Kenneth Goldsmith. Det är ett gigantisk arkiv med texter, ljudfiler, filmer och konstverk som samlats ihop helt utan ekonomiskt stöd, delvis utan tillstånd och med hjälp av en massa människors ideella slit. Arkivet rymmer verk från över 7000 artister och det finns allt från världsberömda alster till det riktigt smala och svåra, med viss tonvikt på det sistnämnda.

Det finns verk av Samuel Beckett, Bertolt Brecht, John Cage och Goldsmiths stora idol Gertrude Stein för att nämna några. UbuWeb hyser en särskild kärlek till material med politisk prägel. Det finns en hel del texter av Theodor Adorno och Walter Benjamin, föreläsningar med Michel Foucault och givetvis en diger samling situationism.

Allt material på UbuWeb är fritt att ladda ner och sidan saknar helt reklam. Faktum är att det inte ens finns information om hur man donerar pengar.

En av UbuWebs specialiteter är att hitta material med artisters verk i andra genrer än vi är vana vid. Som exempelvis John Lennons dagböcker, konstnären Martin Kippenbergers punk, popvideos med Joseph Beuys, film och radiopjäser av Ulrike Meinhof och en reklamjingel som Salvado Dali spelade in åt en bank 1967. Eller för all del en ljudupptagning där Nation of Islams förre detta ledare Louis Farrakhan som sjunger calypso.

Goldsmith beskriver själv projektet som ”avantgardets Robin Hood, som istället för att ta från någon och ge till någon annan, ger till alla”. Du hittar denna guldgruva på www.ubu.com

[Album] Actress – R.I.P.
Darren Cunningham började göra musik efter att en skada stoppat en lovande karriär som fotbollspelare i West Bromwich. Oftast kallar han sig ”Actress” och senaste albumet R.I.P. är precis som titeln antyder en temaskiva om döden. Jag förstår att de flesta slutade läsa där, men för er som eventuellt är kvar kan jag berätta att det inte alls är så förutsägbart och tråkigt som det låter. Snarare som en mer utåtagerande Burial med ett mindre komplicerat förhållande till trummor och bas. Det finns tydliga influenser från både klassiker som Basic Channel, The Orb och Robert Hood, samt nyare artister som Pinch och T++. Trots, eller kanske tack vare temat, är R.I.P. alldeles utmärkt sommarmusik.

[Trailer] Prometheus
Ridley Scott slog igenom med kultfilmerna Bladerunner och Alien. Efter det blev det mest svulstiga actionfilmer, med några undantag helt utan genombrottens finess, skärpa och filosofiska djup. Nu är Ridley Scott aktuell med filmen Prometheus och om jag fick en krona för varje gång någon skickat mig en länk till trailern med kommentar i stil med ”du måste kolla in den här, lär vara den fetaste filmen på flera år” skulle jag skriva det här från en hängmatta på Zanzibar.

Prometheus handlar om några vetenskapsmän som ger sig iväg med ett rymdskepp för att söka livets ursprung. Filmen var egentligen tänkt som en fristående föregångare till Alien, men utvecklades under arbetet till en helt egen historia. Bland skådespelarna märks Michael Fassbender, Charlize Theron, Guy Pearce, Idris Elba från The Wire och Noomi Rapace. Prometheus har premiär 1 juni och av trailern att döma har specialeffekterna kostat motsvarande Nederländernas BNP.

Jag kan inte minnas när en film hade så stora förväntningar på sig. Vi kommer att ha all anledning att återkomma i ämnet.

[Tegelsten] Zizeks bok om Hegel
Jag älskar Slavoj Zizek. Som samtidskommentator är han oöverträffad. Oavsett om det handlar om den arabiska våren, finanskrisen eller våldets roll i liberala demokratier levererar alltid han snabba, precisa och skoningslösa analyser som åtminstone borde ha så pass stor sprängkraft att alla som läser dem gick direkt ut och ställde sig på barrikaderna.

Jag är inte alls lika förtjust när han förlorar sig i sina idoler Hegels och Lacans respektive tankar och teorier. Det är mycket möjligt att jag inte greppar finesserna eftersom jag inte begriper mer än ungefär hälften av vad han skriver. Lika exalterad som jag blir av de direkta samtidsanalyserna, lika förvirrad blir jag när det dyker upp herresignifikanter, stora A:n och absoluta andar. Det är därför med blandade känslor jag väntar på boken Less Than Nothing: Hegel and the Shadow of Dialectical Materialism som Zizek äntligen verkar vara klar med.

Det sägs om att han ville hålla på betydligt längre, men att förlaget stoppade honom. Det sägs att han ville skriva mer., men att förlaget sa: nej, nu får det faktiskt räcka. Han har snällt fått nöja sig med dryga 1000 sidor på vilka han avhandlar ämnen som kvantfysikens ontologi, Martin Heidegger, klasskamp, loopar i självpositioneringen, Lacan som anti-buddist, givetvis en hel del Marx samt några mer eller mindre motiverade rader om bästa kompisen Alain Badiou. Om den är bra? Ingen aning. Zizek har i alla fall skärpa och humor nog att lyfta boken ur den dammiga genren ”man skriver beundrande om annan man”.

Det faktum att han hållit på så länge och skrivit så mycket om sitt dubbla fadersmord har givit upphov till så många oidipalt präglade vitsar att de skulle kunna fylla en lika tjock bok helt på egen hand.

Blotta tanken på att läsa boken gör mig vettskrämd. Jag har därför bett en långt mer bildad och analytisk person ta del av den och förklara den för mig. Och för dig. Blir vi inte galna på kuppen kommer resultatet att presenteras här. Om du slår upp tidningen och möts av blanka sidor där kulturen borde varit vet du vad som hänt.

[Legend] Adam Yauch 1964-2012
Vila i frid, MCA. Må du ha rätt att festa precis så mycket du vill i alla evinnerlighet.