The Promo Bay

Till veckans Arbetaren träffade jag  The Promo Bay….

The Promo Bay

För inte allt för länge sedan var oetablerade kulturutövare hänvisade till att skicka demokassetter till skivbolag, manus till förlag eller ha vernissage i en lånad källarlokal. Internet har förändrat tillvaron helt och hållet. Idag kan vem som helst nå ut med sin musik, sina texter eller sin konst. Det går till och med att både göra och sprida film utan att det behöver kosta särskilt mycket.

Det finns hur många tjänster som helst att tillgå och medan du läser det har det startat ytterligare några bloggportaler, videokanaler, molntjänster och podradioapplikationer.

Senaste tillskottet är The Pirate Bays nya satsning på oetablerad kultur, föga förvånande döpt till ”The Promo Bay”. The Promo Bay har hittills handlat mest om musik, men riktar sig även till speldesigners, filmare, konstnärer och författare.

Vem som helst kan skicka material till The Promo Bay, som i sin tur låter en jury välja ut ett antal bidrag som får synas på Pirate Bays förstasida under tre dagar i tre valfria länder. Vissa artister får förmånen att synas på alla förstasidor i hela världen, vanligtvis med länk till artistens hemsida. Det här har inneburit en hel del kraschade servrar, vilket kanske inte är så konstigt. Enligt organisationen Alexa som rankar hemsidor är The Pirate Bay är en av världens hundra mest trafikerade sidor med 10-15 miljoner besökare varje dag.

Arbetaren hörde av sig till Winston, en av The Pirate Bays talesmän, för att ta reda på mer

Varför har ni dragit igång The Promo Bay?
Vi försöker alltid göra så mycket som möjligt av The Pirate Bay. Vi har t ex bjudits in till konstbiennaler, seminarier och vunnit priser världen över. Vi vill inte att The Pirate Bay bara ska vara en fildelningssida utan någonting extra. Vi ser det som vårt ansvar att göra bra roliga saker när vi är en av världens största sidor.

Är det ett sätt att förbättra TPBs image? Att kunna säga att ni inte stjäl från artisterna, utan tvärtom hjälper dem?
Alltså, folk som hatar oss hatar oss nog ändå. Vi känner inget bekräftelsebehov. Men vi har skämtat om att det vore kul att ha varit först med att promota ett band som om några år tar emot en grammy. Sen vill vi poängtera att det inte handlar om att sätta artisterna i tacksamhetsskuld till oss. Det finns inga som helst krav från vår sida för att de ska få promotas, så länge deras alster finns att ta del av strömmande, nedladdnings eller visningsform på deras sida.

Servern hos veckans band klarade inte all trafik. Hur har det fungerat hittills?
Det har gått bra. Vissa genrer fungerar såklart bättre än andra. Ett amerikanskt band som lirar lite mer lättillgänglig pop fick 100-200 000 visningar av sin video, medan det portugisiska dödsmetallbandet Colosso kommer upp i en tiondel av den siffran. Men det är viktigt för oss att inte bara promota mainstreamartister. Vi vill inte bli internets svar på American Idol. Sen märker vi att många av besökarna uttrycker en glädje över att artisterna gillar The Pirate Bay. Många skriver att de inte gillar musiken i fråga men gärna köper ändå som ett slags statement.

Vad är fördelarna med att lägga upp musiken hos er jämfört med exempelvis MySpace eller Soundcloud?
Vi rekommenderar artisterna att synas på alla plattformar. Artister vi väljer att promota får också ett mail med tips på hur de ska lyckas bättre. Det handlar om allt från design av deras hemsida, till platser där de bör finnas för att lyckas bättre, som Facebook, Spotify, och Bandcamp). Vi rekommenderar också banden att sätta upp paypal-knappar, länkar till iTunes och liknande för att göra det enkelt för deras fans att visa uppskattning och köpa musiken.

Vad är nästa steg?
Vem vet, vi kanske bygger en indievariant av Spotify.