Occupy frysdisken

Det är många företag som har sina kunders dåliga samvete som afffärside. Ben & Jerry’s är ett av dem. Vanligen handlar det om att några öre per såld produkt går till något behjärtansvärt ändamål. Eller att företaget försäkrar att de varit snälla mot miljön och behandlat både sina anställda och gulliga djur väl.

Men de tar aldrig ställning i frågor som handlar om ekonomi, klass eller fördelningspolitik. Eller förlåt. Tog. För några dagar sedan proklamerade nämligen Ben & Jerry’s att de ställer sig bakom Occupy Wall Street. Företaget tycker det är dags att göra något åt följande:

  • The inequity that exists between classes in our country is simply immoral.
  • We are in an unemployment crisis. Almost 14 million people are unemployed. Nearly 20% of African American men are unemployed. Over 25% of our nation’s youth are unemployed.
  • Many workers who have jobs have to work 2 or 3 of them just to scrape by.
  • Higher education is almost impossible to obtain without going deeply in debt.
  • Corporations are permitted to spend unlimited resources to influence elections while stockpiling a trillion dollars rather than hiring people.
Jag tycker faktiskt det är ganska häftigt. Smart affärside eller inte. När får vi se en svensk motsvarighet? Att Hemglass, eller något annat företag, går ut och säger att klassklyftor är omoraliska. Det kommer inte att hända.

 

Så nu undrar jag istället, när kommer glassen?