Sharing is caring

Andreas Cervenka är något så unikt som en utmärkt ekonomijournalist. Det finns ju en helt del intressant information att hämta på ekonomisidorna i våra morgontidningar och exempelvis Dagens industri. Men tyvärr skriver de flesta ekonomijournalister bara om resultat, rapporter och kurser som om de vore dåliga sportjournalister.

Andreas Cervenka är definitivt inte en av dem. Han skriver bra om relevanta ämnen. Senast om arbetslöshet. Det finns 1 800 000 000 arbetslösa i världen. Cervenka beskriver hur arbetslösheten och vinsterna stiger i västvärlden. Ofta som ett resultat av misslyckade politiska reformer som kommer ägarna och inte de allt färre anställda till glädje. Vilken får mig att inte allt för osökt att tänka på restaurangmomsen.

Felet är givetvis inte att politiker försökt lägga sig i. Felet är att de gör det på fel sätt. Det finns ett antal politiska reformer som skulle minska arbetslösheten rejält.

Nu tror jag dock inte att viljan finns. Arbetslösa har ju som bekant en viktigt samhällsfunktion att hålla inflation och löner nere. Men säg att vi valde andra politiker som ville annorlunda.

Hur många nya jobb skulle inte skapas om vi förkortade arbetsdagen med två timmar? Vi har inte råd säger många. Men vi har förkortat arbetsdagen en herrans massa gånger med ett otal timmar tidigare. Och det har gott väldigt bra. Jag är dessutom säker på att det skulle uppstå en massa effekter som vore gynnsamma även för borgerligheten. Friskare, piggare, gladare anställda till exempel. Frågan är snarare om vi har råd att låta bli.

Om vi la alla pengar som det kostar att administrera arbetslösheten på att faktiskt ge människor jobb skulle vi fixa ett antal ytterligare nya jobb.

Ta bara Fas3. Sist jag kollade tvingades 26 500 människor delta. För detta får ett antal mer eller mindre seriösa anordnare runt 4 500 kronor i månaden per deltagare. Det skulle räcka till att anställa 3 000 personer med helt ok lön. Med tanke på att Arbetsförmedlingen lyckas hitta jobb eller studier åt 1,5 % av deltagarna har jag just lyckats typ tio gånger så bra. Använder vi dessutom Arbetsförmedlingens budget på nästan 5 000 000 000 kronor så, ja. You do the math.

Kanske dags att börja dela på de jobb som faktiskt finns och använda pengar för att minska arbetslösheten till att minska arbetslösheten.