De vet var jag bor

De vet vilka som är mina vänner. Var mina vänner bor. Vilka som är mina bekanta. Var jag jobbar. Hur jag trivs på samma jobb. Vad jag gillar att göra på fritiden.

De känner till mina politiska åsikter. Mina sexuella preferenser. Vad jag gjorde igår. Vilka filmer jag tycker bäst om. Vilka böcker jag läser just nu. Min musiksmak. Vilken glass jag brukar köpa.

De vet vilka vänner jag snackar med. Vad vi säger. Vilka av mina vänner som känner varandra. Vilka av deras vänner som känner mig och mina vänner. Vad vi har gemensamt. Vad vi inte har gemensamt.

De vet vad jag söker. De vet vad jag köper. De vet vad andra som köpt det jag köper har köpt förutom det köper. De har massor av bilder på mig, min familj och mina vänner från ett antal olika platser och tidpunkter.

De vet ungefär samma saker om dig. All den här informationen har vi sammanställt åt dem. Inte bara frivilligt utan dessutom med stor glädje och flit.

”De” är ingen myndighet eller demokratisk tillsatt organisation utan ett antal privata företag. Idag använder de informationen bland annat för att kunna rikta reklam så effektivt som möjligt. Hur tror du de kommer att använda den imorgon?

Hur kommer all den här kunskapen om oss att – helt utanför vår kontroll – att vara till salu framöver?