Non-Stop Inertia


Egentligen behöver man ingen annan information om världen än den som står att finna i Zer0 Books tunna häften. Exempelvis Nina Powers One-Dimensional Woman, Mark Fishers Capitalist Realism och Garham Harmans Towards Speculative Realism  är djupa brunnar av skarpa, välformulerade insikter. Fishers bok har förresten just kommit ut i svensk översättning.

Non-Stop Inertia av Ivor Southwood handlar om prekariatet, den växande grupp arbetare som tvingas varva mängder av olika osäkra anställningar, vikariat och projektjobb med arbetslöshet. Eller tvingas bli ”entreprenörer”. Men boken handlar dock inte så mycket om själva förutsättningarna, utan snarare om den kultur som frodas på en prekär arbetsmarknad.

Med tvångsentusiasm, icke-platser, emotionellt arbete, självhjälp, disciplinering på grund av ständigt jobbsökande och den omfattande privatiseringen av arbetslöshet som pågår både i Storbrittanien, här och i övriga delar av västvärlden. Där arbetslöshet betraktas som en brist hos enskilda individer och inte ett strukturellt samhällsproblem och där privata entreprenörer i form av bland annat coacher tar över administrationen. Framförallt klär boken av det ”kvasi-terapuetiska kundvänliga språkbruk som försöker dölja att hela samhället förvandlats till ett arbetsläger”.

Det är ingen torr redogörelse från någon forskare utan en levande, välskriven skräckhistoria som helt och hållet bygger på författarens egna erfarenheter. Alla måste läsa.

Läs den gärna parallellt med The Precariat av Guy Standing som ger en mycket bra bild av fenomenet i stort.