Fettskatten – spotifiering av mat

Har funderat kring fettskatt sedan jag läste Isobel Hadley-Kamptz text i Expressen för några veckor sedan. En ”expertgrupp” har kommit fram till att det vore bra för folkhälsan om det var lägre skatt på vissa nyckelhålsmärkta produkter som bröd och flingor och högre skatt på fett.

Låt oss för en stund bortse från att i stort sett alla moderna dieter handlar om att dra ner på socker och inte fett och fundera på vad fettskatt egentligen är, nämligen: spotifiering av mat.

Fettskatten skulle innebära en inhängning av livsmedel där vissa varor blir billigare och de som hamnar utanför stängslet blir dyrare.

Bara den massiva propagandan – vi kan kalla den stärkelsemyten – om att raffinerad säd, gärna med tillsatt socker, skulle vara nyttigt är en form av inhängning. Men fettskatt är givetvis ta det till en helt annan nivå.

Det finns paralleller till exempelvis Spotify som ju också inhägnar vissa produkter men lämnar andra utanför. Det finns också paralleller till musikindustrin i stort, som med näbbar och klor hänger sig kvar i föråldrade tankemönster.

Precis som i många andra fall av spotifiering leder processen ibland till en kvalitativ försämring. Jag tänker på lightprodukter med reducerat fett som exempelvis lättmjölk. Dessa skulle få en konkurrensfördel mot annan mat om fettskatten infördes. Men med fettet har också många näringsämnen försvunnit. I vissa fall tillsätts de igen sedan fettet tagits bort. Man tar alltså bort en beståndsdel i maten för att sedan stoppa tillbaka delar av den igen.

Kanske nästa steg blir en sockerskatt. Kanske den ultimata maten i ett spotifierat samhälle är sån där glass från Seven Eleven som inte innehåller kalorier överhuvudtaget. Kanske går det att få en strut ”gratis” om jag tar del av lite reklam. Ok, sorry, det där hade givetvis redan hänt.

Nu undrar jag bara varför det här sker. Givetvis har det med pengar att göra, men på vilket sätt? Det finns ju massor av företag som tjänar pengar på att sälja förment nyttiga produkter, men det skulle ju lika gärna kunna tjäna pengar på fett. Å andra sidan skulle ju musikindustrin kunna skapa ett vettigt sätt att distrubuera musik på nätet, men det händer ju inte.