Några rader om skolan

Jag har inget bättre för mig än att, helt kort, berätta vad jag tycker borde ändras med skolsystemet. Så håll till godo:

 • Förstatliga*
  Skolan är alldeles för viktig för att sjabblas bort av en massa stolliga kommunalpolitiker. Ok, det finns stollar i riksdagen också, en majoritet av alla som sitter där till och med, men det finns grader i helvetet. En statlig skola är också bästa garanten för att kvaliteten är lika hög överallt.
 • Höj lärarlönerna
  Det är väldigt märkligt att de som jobbar med viktiga samhällsfunktioner, som exempelvis lärare, brevbärare och vårdpersonal, tjänar så dåligt. Dags att ta ansvar för detta och inte bara skylla på mytiska fenomen som ”marknaden”.
 • Inga privatskolor och inget vinstuttag
  Eftersom jag anser att alla skolor bör vara statliga är den här punkten egentligen onödig. Vill ändå påpeka några saker. Det borde vara fullkomligt självklart att skattepengar som är avsatta till skolan också ska användas till skolan. Inte stoppas i månglarfickor. En ökad segregering är dessutom dålig, på lång sikt även för de som hamnar på rätt sida muren. När det gäller ”religiösa friskolor” vill jag påminna om att barnmisshandel är förbjudet enligt lag sedan många år tillbaka.
 • Inga läxor
  Hemarbete skapar ojämlikhet. Det ska inte vara föräldrarnas utbildning, resurser, tid eller intresse som avgör hur det går för en elev i skolan. Dessutom tycker jag det finns en poäng i att fostra unga människor i att arbetsdagen kan ta slut.  De kan idrotta, nörda, socialisera eller kanske läsa en bok för sitt eget höga nöjes skull istället för att ha skoldag dygnet runt.
 • Betyg
  Den här punkten förvånar troligen mina skolkamrater och lärare om de mot förmodan läser detta, men formella och jämförbara resultat är en förutsättning om vi vill undvika nepotism och ett system där kontakter och sociala koder är utslagsgivande. Betyg skapar fler klassresor.
* Tänkte förekomma dig som skriver hit varje gång jag nämner staten. Jag har förstått att det inte finns utrymme för en stat i din vision om ett framtida kommunistiskt samhälle. Jag håller, tro det eller ej, med dig. I ett klasslöst samhälle finns givetvis inte staten. Eller skolor. Troligen behöver jag inte blogga heller. Och du slipper slösa både din och min tid genom att påpeka helt uppenbara saker. Vem vet, det kanske också kommer att finnas sex tusen dimensioner. Win-win-win och så vidare.