Do you ever read any of the books you burn?

Ordet spotifiering ger sig ut på nya äventyr. Jag undrar om det kommer att överleva Spotify. Och vad det kommer att betyda i framtiden.

Håller med om det mesta Karlsten skriver. Möjligen tror jag att det inte handlar så mycket om att göra betalvarianten attraktiv som att göra ”gratisvarianten” oattraktiv, vilket Spotifys senaste drag tydligt visar.

Framtiden får utvisa hur oattraktiv ”gratisgenerationen” tycker att den nya tjänsten är. Ett socialt experiment som ska bli spännande att följa.

Det verkligt intressanta är dock inte Spotifys betalningsmodeller. Själva tjänsten är oproblematisk så länge det finns något utanför Spotify. Men i en värld av appar, där Spotify är enda sättet att lyssna på musik blir det marknadsanpassade utbudet och den låga kvalitén ett problem.

Om Apple och deras kumpaner levererar slutna plattformar, om bredbandsleverantörena bara tillåter vissa tjänster där Spotify står för musiken, en annan tjänst för filmerna, en tredje för spelen, en fjärde för nyheterna är det inte lika kul längre.

När dessutom privata företag – som exempelvis kan få för sig att det är läskigt när män kysser varandra – äger de forum där vi kan diskutera eländet är det ännu värre.

Spotifiering är inte bara det nya, käcka sättet att ta betalt. Det är också det nya sättet att bränna böcker.