Snabba cash i klassrummet

Varje år går 22 000 000 000 av våra skattekronor till friskolor. Friskolorna får visserligen lika mycket per elev som kommunala skolor. Men där slutar likheterna:

  • Friskolor kan tacka nej till elever trots att de har skolplikt. Vilket i praktiken innebär att elever med särskilda behov ofta ratas.
  • Friskolor behöver inte ha exempelvis bibliotek, kuratorer eller gymnastiksalar.
  • Friskolor kan ha färre undervisningstimmar.
  • Friskolor har i snitt färre lärare
  • Friskolor har i snitt färre behöriga lärare

Många friskolor går med vinst. Inte så konstigt kanske med tanke på att samhället hjälpt till att snedvrida konkurrensen till deras föredel.

Vinsten kan ägarna göra vad de vill med. En av de största aktörerna på friskolemarknaden, Academedia, gjorde exempelvis en vinst på 144 miljoner 2009. Den kan ägarna stoppa i fickan om de vill. Idén med en privat skola är ju också just att tjäna pengar på att bedriva skolverksamhet.

Det konstiga är att vi tillåter det. Vi betalar alltså företag för att driva en samhällsnyttig verksamhet. Pengarna borde oavkortat gå till att sköta denna verksamhet. Eventuellt överskott borde omgående betalas tillbaka.

Men vi kan kanske trösta oss med att det inte är riktigt så illa att vi årligen betalar 22 miljarder för att öka segregationen i samhället. En del av de här pengarna går faktiskt till att stärka rika människors privatekonomi också. Vilket i och för sig är ungefär samma sak.