Spotifieringen av telefoni

Du som kan surfa på din mobil har säkert märkt att det också går att ringa utan extra kostnad. Det är bara att ladda ner Skype, Tango eller Viber och ringa via internet. Varför inte? Du betalar ju (troligen) redan för uppkopplingen.

Men gratis är ett problem i ett liberalt samhälle. Om du gör något utan att betala för det innebär det att ingen heller tjänar några pengar på det. Så de företag som glatt säljer tjänster som heter exempelvis ”fri mobilsurf” får bråttom att definiera vad ”fri” egentligen betyder.

Hur stort problemet är blir uppenbart för den som lyssnar på mobiloperatörerna. Andreas Hamrin på Telenor tycker exempelvis att det är lika självklart att stoppa den här typen av telefonsamtal som att stoppa nedladdning av barnporr. Samtliga svenska operatörer försöker på olika sätt förbjuda ip-telefoni.

Så det sker en glidning, eller snarare en rejäl knuff. Från ”fri” i betydelsen att du surfar som det behagar dig, till ”fri” i spotifierad mening, d v s att företaget som levererar tjänsten bestämmer .

Sällan har det varit så uppenbart att ny teknik i allt större utsträckning används för att begränsa möjligheter istället för att skapa möjligheter. En bakvänd teknisk evolution som syftar till att försämra, försvåra och skapa en konstgjord brist.

Med dagens teknik skulle vi givetvis bara behöva en uppkoppling. Inte ens per hushåll och telefon, utan ett stort fritt nät där vi kunde ringa, surfa, kolla på film, lyssna på musik och så vidare. Men då skulle Andreas Hamrin och hans kollegor inte kunna sälja ”fri surf” till oss.

Så internet stjäls, hägnas in, försämras , förpackas och säljs tillbaka till oss. ”Fri” betyder återigen att du har en skyldighet att välja bland av marknaden godkända alternativ.