Evighetsmångel

Säg att du köper en ny teve. Du har inte råd med den på en gång så du ansöker om att få dela upp betalningen på 36 månader.

Två år senare dyker de upp en ny teve du vill ha. Eftersom du ganska nyligen köpt en ny tvekar du. Men företaget som säljer teven erbjuder dig tvåtusen spänn för din gamla.

Du slår till och ansöker om en ny betalningsplan på 36 månader. Två år senare dyker det upp ännu en teve.

Till sist betalar du för en rad teveapparater du inte längre äger för pengar du inte ännu tjänat.

Evighetsmångel är affärsuppgörelser som aldrig avslutas. Som ständigt omförhandlas och ändras. Som dina internet- och telefonabonnemang som hela tiden byter innehåll och utformning. Nya megabyte, ringa gratis på kvällen, ny telefon om du binder upp dig på fyra år.

Men så flyttar du tvärsöver gatan ock kan inte längre använda ditt internetabonnemang eftersom fastighetsägaren har avtal med en annan leverantör. Den nya leverantören tecknar bara avtal på minst tre år. Flyttar du ofta betalar du kanske för flera olika bredband du inte längre kan använda.

Du köper ett hus, eller förlåt, lyckas övertala banken att köpa ett hus åt dig. Du ingår därmed ett potentiellt livslångt evighetsmångel där kostnaden omförhandlas kontinuerligt, eventuell varje månad. Eller förlåt, där kostnaden förändras varje månad.

Så du placerar lite pengar i fonder för att skaffa dig en buffert. Affärsuppgörelsen har eventuellt inget slut och förutsättningarna förändras varje minut.

I den spotifierade världen påförs förutom krånglopol och valskyldighet även evighetsmångel.