Årets film och teve 2010

Un Prophete

Årets överlägset bästa film är en fransk fängelserulle. Un Prophete är helt befriad från allt som gör amerikanska sådana till så plågsamma upplevelser. Ingen amatörpsykologi. Inga bortförklaringar. Ingen regissör som kramat nån vit jävla kanin under inspelningarna. Bara materiella orättvisor, hårda tag och fullkomligt lysande skådespelarinsatser.

Precious

Något så unikt som en feel-good-film om incest, misshandel, klassklyftor, hiv, analfabetism och sexuella övergrepp mot barn. Läs mer om den här.

Justified

Sheriffen från Deadwood flyttar hundrafemtio år fram i tiden och förlorar lite av sin moral och det mesta av sitt samvete. Efter en enligt honom själv rättfärdigad dödsskjutning omplaceras han till mitt-i-jävla-ingenstans i barndomstraktens Kentucky. Hans nazi-nemesis käkar dessutom Henry Rollins dito från Sons of Anarchy till frukost. Överlägset bäst på teve just nu.

Breaking Bad

Säsong tre är klart bäst hittills. Och det vill inte säga lite. Så här skrev jag om den tidigare.

Shutter Island

Skitbra. Även om du läst boken. Både Ben Kingsley och Leo har fått duktigt med krädd för sina insatser men jag tycker att Mark Ruffalo sparkar bådas rövar. Så här skrev jag om den tidigare i år.

Sherlock

Det ultimata manliga geniet i BBC version. Slog Guy Ritchies version som trots allt var helt ok underhållning.

RSA

RSAs animerade kortversioner av böcker och filosofer är vansinnigt folkbildande och kommer eventuellt att ersätta högstadiet på sikt. Ta dig exempelvis an Zizek under nio minuter.

Några besvikelser:

Det en gång så mysiga motorcykelgänget Sons of Anarchy blev kristdemokrater i säsong tre. En av de mest obehagliga böcker jag läst, The Killer Inside me, blev istället osmakligt i filmversion. Trots Casey Affleck.