Äldsta tricket i boken

Kommer du ihåg FUT-delegationen? De som letade efter felaktigt utbetalda socialförsäkringar men definierar felaktigt som ”för mycket men aldrig för lite”.

FUT är ett exempel på en klassisk strategi som går ut på att först hitta på ett problem, i deras fall bidragsfusk, för att sedan lättare kunna genomdriva en politisk agenda, i det här fallet försämringar för de som har det sämst.

FUT gjorde alltså en ”undersökning” där de kom fram till att det fuskas med bidrag. 1o miljarder närmare bestämt. Alliansen använder sedan detta som ett argument för hårdare tag på bidragstagare.

Signaturen Uno Loop upplyste mig om att de körde med det här tricket redan på 1600-talet. I Storbritannien låste man in fattiga, med motiveringen att de var lata, i så kallade ”workhouses” och satte dem i arbete.

Enligt historikern Simon Fowler var så kallade ”workhouses”

” …largely designed for a pool of able-bodied idlers and shirkers … However this group hardly existed outside the imagination of a generation of political economists.”

Ringer det en klocka?

Men hur ser det egentligen ut i verkligheten med ”fusket”. Försäkringskassan har själva hittat 193 miljoner, det vill säga o,o4 procent av alla utbetalningar. En viss skillnad.

Jämför gärna med de 133 miljarder som skattefuskas årligen (även denna siffra är dock givetvis en gissning).

 

Mer om FUT, och mycket annat intressant, här.