SM i klassförakt

Johan Hakelius text om protesterna mot Sverigedemokraterna väckte en del tankar.

Låt mig först slå fast några saker så vi kan släppa det sen. Hakelius är en stolle. Texten dryper av klassförakt och en inställning till kollektiva politiska handlingar som är djupt obehaglig. Sverigedemokraterna är ett vidrigt parti.Ok?

Ändå sätter Hakelius fingret på någonting. Det finns en annan typ av klassförakt som luftats en hel del på senaste tiden. Ett förakt som påminner om SDs.

Jag tänker på alla dem som skyller SDs framgångar på arbetslösa unga killar med taskiga gymnasiebetyg. Vet inte hur många gånger jag hört epitet som ”obildad”, ”lantis”, ”berra”, ”redneck”och ”tribaltatuerade as” uttalas senaste dagarna. Särskilt i samband med protester mot  SD. Ofta med självhögtidligtheten hos den som är född med tvärvetenskaplig sked i mun.

Generaliseringarna om SDs väljare påminner inte så lite om SDs generaliseringar. Det är lätt att tro att de flesta unga män utan högre utbildning sympatiserar med SD. Inte att många SD-väljare är unga män utan högre utbildning. Det är en jävla skillnad. Om det nu överhuvudtaget ligger till på det viset alltså. Kan tänka mig att en och annan bracka röstat brunt också.

Men låt oss för diskussionens skull säga att alla SDs väljare är arbetslösa unga obildade män. Vad beror det på i såna fall? Och vad är problemet?

Det beror inte på ökad rasism. Det är nog få som röstat på SD som faktiskt är rasister. Därmed inte sagt att partiet inte är rasistiskt.

Det har ingenting att göra med att vi inte ”vågar” diskutera integration. Det gör vi hela tiden.

Problemet är heller inte att SD riktar sin politik till arbetslösa unga män utan högre utbildning.

Problemet är att ingen annan gör det.

Det finns ingen etablerad politisk kraft som representerar eller riktar sig till underklassen. Så några få röstar på SD istället, betydligt fler röstar inte alls.

Så kan vi inte släppa indignationen och försöka vara ett alternativ istället? Skapa en politik som både omfattar och tilltalar de som har det sämst? Koncentrera oss på de stora problemet. Att de som verkligen hotar demokratin just fick fyra år till på sig. Att moderaterna gjorde sitt bästa val sedan den rösträtt de var emot infördes. Som att det var 56%, inte bara 6%, som röstade människofientligt.

För det är som en klok vän sa häromdagen. SD är positivhalaren som drar uppmärksamheten från ficktjuvarna.