Breaking even bader

Det märks tydligt när en teveserie får ändrade förutsättningar. Till säsong två fick The Wire ett rejält tillskott i budgeten vilket resulterade i magnifika utemiljöer och dubbelt så stor ensamble.

Carnivale fick andra säsongen på sig att fixa tittarsiffrorna vilket innebar extra allt; våld, sex, hokus pokus, Hin Håle och kedjerökande krymplingar i kvadrat.

Inför sista avsnittet av Sons of Anarchys andra säsong fick de veta att det trots allt blir en tredje säsong vilket resulterade i ett försök att sätta världsrekord i antalet cliffhangers i ett och samma avsnitt.

När det var dags att göra säsong tre av Breaking Bad samlade AMC teamet och sa: det är ni som är konstnärer, gör vad ni vill.

Åtminstone tror jag det ligger till på det viset. Det kan inte finnas någon annan förklaring till att ett helt avsnitt handlar om två män som jagar en fluga i ett laboratorium. Eller att ett helt avsnitt som handlar om två män som jagar en fluga i ett laboratorium lyckats bli bland det bästa som visats på teve.

Breaking Bads storhet handlar om bra karaktärer. Det är visserligen karikatyrer. Men Walter White är alla matte-, biologi- och kemilärare jag någonsin träffat. Jesse Pinkman är hälften av alla fuck ups jag växte upp med. Inklusive mig själv. Alla som någonsin satt sin fot i en skola kan identifiera sig med Walter och Jesse och deras relation. Den nördige läraren och klassens svarta får.

Miljoner tevesoffor drömmer om att de och deras gamla NO-lärare tar en husbil, sticker till skogs, kokar metabums, slåss med maffian och gör affärer med föreståndaren för en snabbsrestaurang som i hemlighet är knarkbaron.

I säsong tre kliver också ”Better call Saul”  fram som en om möjligt ännu bättre bifigur. Han påminner för övrigt också om en gammal kompis med sin flottiga frisy, tunna sulor, billiga kavaj och oöverträffade munläder. Som limmade till vänster, snackade skit till höger och sålde sin morsa bara för the lulz of it.

Hursomhelst. Det finns få bättre tidsfördriv än Breaking Bad säsong tre. Det enda jag egentligen saknar är lite mer känsla för staden Albuquerque, New Mexico.