Sherlock

Sherlock Holmes har uppdaterats en hel del de senaste åren. Guy Ritchie gjorde en ”Guy Ritchie” av Holmes. Långt ifrån något mästerverk, även om jag gillar både Ritchie och Robert Downey Jr . Sjukhusserien House, där man lånat både Holmes och Watson, är inne på sin sjätte säsong. Det sägs också att det är en komedi på gång men manus av Ethan Coen och med Borat som Holmes.

Senast ut är dock BBC som förflyttat detektiven till nutidens London. Moderniseringen fungerar bra och skådespelarinsatserna är lysande. Trots förutsättningarna. Manuset tvingar nämligen fram en förhållandevis lam Sherlock Holmes.

Den enligt mig obligatoriska inledningsscenen i varje Sherlock Holmes värd namnet, där Watson letar upp en neddekad Holmes i en opiumhåla, saknas. Vad nu den moderna motsvarigheten skulle vara?

Enligt mig borde Holmes vara spekercrawler på en dubstepklubb i Croydon och Watson tvungen att dra ut en påtänd och lätt hörselskadad detektiv ur en bashögtalare. I BBCs version röker mästerdetektiven inte ens pipa utan använder nikotinplåster.

Men vissa drag finns givetvis kvar. Holmes har ett nästan ofattbart invecklat logiskt tänkande, otrolig slutledningsförmåga, extremt smala intressen och obefinlig social kompetens och empatiförmåga. Asperger kanske du tänker, men det är fel.

Sherlock Holmes är nämligen vad man brukar kalla ett ”manligt geni”. De återfinns i alla sammanhang där män tillåts ”brilljera”. På scener, idrottsplatser, i styrelserum och i detektivromaner.

Ett manligt geni behöver någon som sköter markarbetet för att kunna fungera. Om du varit hemma hos ett ensamstående manlig geni vet du vad jag talar om. Ofta är det en kvinna, även om det såklart finns homosexuella manliga genier också. Som Sherlock Holmes. Och sällan har Holmes homosexualitet varit så framträdande som i BBCs version. Han är kort sagt sjukt gay.

Det är också anledningen till att Holmes, i en annan av de obligatoriska scenerna, söker en sambo. Det har ingenting att göra med att han inte får ihop till hyran. Manliga genier klarar sig inte utan en partner som gör slitjobbet i bakgrunden så att de ostörda kan ägna sig åt sin ”genialitet”.

För säkerhets skull håller sig Holmes med två partners. Watson och hans hyresvärdinna som då och då för syns skull påpekar att hon inte är hushållerska men aldrig är sen att fixa the och mackor till de två ungkarlarna.

Holmes och Watson ligger inte med varandra. Tur är väl det. Det hade inte fungerat med tanke på att de jobbar ihop. Enligt den franske psykoanalytikern Jacques Lacan handlar dynamiken i manliga miljöer på icke-realiserade knull. Denna dynamik är nyckeln till framgång i hockylaget, styrelsen eller plutonen. Män går runt och är tända på varandra på ett omdevetet plan. Alla är tända på alla. Alla är omdevetet potentiella ligg. Den här dynamiken skulle dock genast brytas om de verkligen låg med varandra.

Detta är också den främsta anledningen till att öppet homosexuella (och i viss mån kvinnor, delvis av samma anledning), enligt Lacan, inte är välkomna i vissa idrottsklubbar och krigsmakter. Och det som på ett medvetet plan yttrar sig som korkad homofobi, handlar alltså egentligen om motsatsen.

När det gäller min egen uppfattning om gays in the military säger jag som komedins motsvarighet till Nietzsche, Bill Hicks:

Anyone – dumb enough –  to want to be in the military, should be allowed in. End of fucking story. That should be the only requirement.

Där tappade jag tråden helt. Låt inte det avskräcka dig. BBCs Sherlock är trots allt en riktigt trevlig bekantskap.