Privatiseringar i praktiken

Att skänka bort, slumpa iväg eller ”konkurrensutsätta” gemensamma tillgångar står högt upp på Alliansens dagordning. Nyss var det apoteken. På torsdag är det dags för bilprovningarna.

Jag har en hel del åsikter om både bilar och bilismen som statsideologi. Men så länge de rullar på våra gator är jag glad att någon ser till att de är trafiksäkra.

Men i övermorgon förvandlas alltså trafiksäkerheten från samhällsnytta till ytterligare ett sätta att tjäna pengar. Bilprovningen som har trafiksäkerhet som mål och pengarna som medel får konkurrens av verksamheter där pengarna är målet och trafiksäkerheten ett sätt att tjäna dem.

Inte nog med det. Det blir betydligt dyrare att besiktiga bilen också. Nära 170% tror Sveriges Radios Ekot. I Finland har man redan provat det här och där har det blivit ungefär dubbelt så dyrt.

Jag frågar inte det här för att raljera, men är det någon som kan ge något exempel på vad som helst som blivit bättre av att privatiseras? För någon annan än de fåtal som tjänat grova pengar på det alltså?