Lögn, förbannad lögn och statistik i Sydsvenskan

Många borgerliga tidningar har bitit i det sura SCB-äpplet och konstaterat att de Rödgröna ser ut att få majoritet i riksdagen efter valet.

Men oberoende liberala Sydsvenska Dagbladet är en kreativ tidning och som inte ger upp lika lätt. Istället presenterar de ett alldeles eget urval ur SCBs partisympatiundersökning.

Har de tittat på siffrorna för hela landet som de flesta andra tidningar? Nej. Har de tittat på siffrorna för region Skåne för att få en fingervisning om hur Landstingsfullmäktige kommer att se ut efter valet? Nej. Har de tittat på siffrorna för någon enskild kommun? Nej.

Istället skapar de en egen region, ”Stormalmö”, som av förklarliga skäl saknar eget politiskt styre. Det kan tyckas ointressant att presentera opinionssiffror för en påhittad region utan eget parlament. Men vänta lite, för det är här som det blir riktigt fyndigt.

Nu kan Sydsvenskan nämligen spä ut siffrorna för traditionellt röda Malmö med bland annat siffrorna för ”Sveriges blåaste kommun” Vellinge och stolt proklamera att Alliansen är störst. Smart va?

Det bör tilläggas att artikeln är placerad bland de ”i alla aspekter självständiga och opartiska” nyheterna och inte bland de övriga partsinlagorna på ledarsidan. Och skratta inte. Precis så här selektiv är borgerlig media ofta. Men tyvärr är det sällan så här uppenbart.